Ruokatrendit 2018

Vuoden vaihteessa julkaistaan erilaisia trendikatsauksia. Ruokatrendeistäkin on julkaistu erilaisia ennusteita ja Suomessakin muutamat ruokabloggaajat ovat jo tarttuneet aiheeseen. Olen lueskellut erilaisia suomalaisia ja kansainvälisiä ruokatrendiartikkeleita, tässä peilailen vapaassa järjestyksessä omia ajatuksiani muutamiin trendeihin pohjautuen.


gluteeniton, pasta, villivihannekset

Kasvisruoka jatkaa voittokulkuaan ja se on varmasti vuoden vahvimpia ruokatrendejä. Veganismi on noussut marginaalista valtavirtaan ja sekasyöjätkin lisäävät kasvisten käyttöä. Ravintoloissakaan kasvisruoka ei ole enää mikään mauton välttämätön paha listalla, vaan niihin on panostettu samoin kuin muihinkin annoksiin. Kasvis-/vegaaniannoksissa olisi hyvä olla kuitenkin myös jokin perinteisesti kasviksista sellaisenaan valmistettu  -mutta innovatiivinen- annos. Joissain ravintoloissa kaikki kasvisannokset saattavat sisältää teollisia proteiinituotteita.


purjo, grön, kasvisruoka

Sekasyöjät lisäävät kasvisten syöntiä ja usein eläinproteiinejakin sisältävät annokset ovat kasvisvoittoisia.


Hampurilainen
Perinteiset ruokailutottumukset muuttuvat arjen muuttuessa yhä hektisemmäksi ja yksinasumisen yleistyessä. Kuluttajat kaipaavat helppokäyttöisiä ja kiirettä helpottavia ratkaisuja, kuten nopeaa ravintolaruokailua.

juuroruoatToisaalta arki tai juhla eivät rytmin muuttuessa ole enää viikonpäiviin sidottuja. Ulkona syödään tai arkea juhlistetaan kotona viikollakin.



hävikkiruoka


Vastuullisuustrendi jatkuu; ruoan valmistuksessa yleistyy edelleen tähteiden hyödyntäminen ja hävikin minimointi, niin koti- kuin ravintolakeittiöissäkin. Pari vuotta sitten tekemäni porkkananaattipesto siis edelleen ajankohtainen.




aronia, pensasaronia, tuorepuuro

T
äsmähyvinvoinnissa räätälöidään yksilöllinen ruokavalio. Ruoasta haetaan hyvinvointia ja terveyttä. Keskiössä on jokin usein vaihtuva trendikäs terveystuote tai ruokavalio. Erilaiset superfoodit ovat olleet pinnalla jo useita vuosia, nyt ruokaan  -vaikkapa aamiaissmoothieen- lisätään kollageenijauhetta. Muutkin erilaiset ruokiin lisättävät "superjauhot", esim. kaurajauhot ovat  nousussa.


Monissa ennusteissa mainittiin edelleen havaijilainen ruoka ja etenkin poke, josta itse postasin ensimmäisen reseptini jo pari vuotta sitten.


keittokirja, ruokakirja, resepti

Tämän vuoden ennusteissa on noussut myös Lähi-Itä mausteineen ja etenkin Israelin ruoat, kuten tämä helppo lammas-munakoisopyreeannos tai esim. shaksuka

salaatti, villiyrtit, villivihannekset, hampurilainen

kesä, tuorepuuro, kaunisKukat lautasella lisääntyvät, ne mainittiin todella monessa kansainvälisessä ruokatrendkatsauksessa. Maku on suurimmassa osassa kukista varsin mieto, mutta annoksesta tulee kaunis! Kesällä luonnosta ja (lannoittamattomasta) kukkapenkistä poimittavien kukkien lisäksi kauppojen he/vi-osastoilta löytyy talvellakin syötäviä kukkia yhä enemmän.

Osa kukista kuitenkin tuo myös makua annokseen. Mm. laventeli, hibiskus ja ruusu antavat makua annoksiin. Ruususta voi tehdä mm. ruusuhilloa, kuivatuilla ruusun terälehdillä voi maustaa persialaisen jugurttikeiton.


Syötävien kukkien, marjojen ja villiyrttien poimiminen lähiluonnosta sekä yrttien ja kasvisten kasvattaminen parvekkeella tai omassa puutarhassa ovatkin trendikästä hyperpaikallista ruokatuotantoa.


Minkä ruokatrendin sinä uskot nousevan suosioon tänä vuonna?




Lähde: Tasting table,  Fine dining, Kespro, Forbes, BBC, Whole Foods

18 kommenttia :

  1. Mieletön tämä kukkatrendi, miksei ole aiemmin keksitty tulee nyt mieleen. Monesti valitsen kyllä mielelläni kasvispitoisen tai kala-annoksen, totta tuokin.

    Mukavaa torstaita Lumo <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kukat kaunistavat annoksen kuin annoksen, luonnonkukkia joutuu vain odottamaan vielä kuukausia.

      Poista
  2. Lumouduin kuvistasi jälleen totaalisesti, että piti palata takaisin ja lukea teksti erikseen.

    Olen huomannut ravintoloiden satsaavan nykyään hyviin kasvisruokavaihtoehtoihin. Olen pikku hiljaa jättänyt lihaa vähemmälle. Olen vankkumaton superfoodien fani ja upeaa, että koko ajan tulee jotain uutta.

    Kukat kuulostavat todella kivalta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kasvisannokset ovat vähintään samalla viivalla muiden annosten kanssa. Iso Roballe aukesi hipsterihenkinen täysin kasvisravintola, joka näyttää olevan suosittu. Ihan valtavirtaa kasvisannokset ovat siis.

      Poista
  3. Kukat ruoka-annosten koristena ovat ihania! Kauniita ruokakuviasi katsoessa tulee nälkä...
    Kasvivaihtoehtoja tuntuu kyllä nykyään löytyvän melkein joka ravintolasta ja kuppilasta.
    Kala on hyvää mutta kokonaan en lihasta silti luopuisi. Hyvää lihaa mutta harvemmin on minun punainen lankani.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaikka lihan määrä onkin tainnut vähentyä lautasellani, ihan vegaaniksi minusta ei heti olisi. Vähemmän mutta parempaa, totta tosiaan

      Poista
  4. Kauniita kuvia.
    Minulla meni erosuruissa myös intohimo kokkailuun. Se on onneksi palailemassa, ja selailinkin piiiitkästä aikaa sinun reseptejäsi. Moni jäi muhimaan ajatuksiin, tulen kokeilemaan niistä monia ihan varmasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti resepteistä tulee taas intoa ja iloakin.

      Poista
  5. Hyviä pointteja ja ennustuksia, joihinkin niistä olinkin törmännyt aiemmin tai muuten miettinyt. Tuo kukkajuttu on aika makea, ehdottomasti aion alkaa itse kasvattamaan sellaisia kukkia, joita voi 'syödäkin'. Uskon itse rentoon fleksaamiseen, eli ei edes yritetä olla vaikkapa kuukautta vegaanisella, vaan syödään vaikkapa joka viikko jotakin vegaanista ruokaa. Innovatiivisia kasvisruokia itsekin kovasti odotan ja mielelläni tilaankin ravintoloissa, niistä saa aina vinkkejä omaankin keittiöön!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vesikrassi on ihanan makuinen ja helppo kasvattaa, siitä voi syödä niin lehdet kuin kukat. Keräilen myös mm. apilan, syreenin, puolukan, omenan ja ketunleivän kukkia sekä kurtturuusun terälehtiä sekä orvokkeja annoksiin.

      Poista
  6. Olen huomannut tuon kasvisruokien lisääntymisen ruokalistoilla ihan töissäkin jo. Hyvä kasvisruoka ei todellakaan tarvitse mitään lisukkeita.
    Kukat annoksissa näyttävät niin kauniilta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kasvisruoat voivat tosiaan olla hyvin täyttäviäkin sellaisenaan, ei vain kevyttä "pupunruokaa"

      Poista
  7. Kyllä minäkin syön mielelläni myös silmilläni. Aivan mielettömän ihana postaus ja kauniit kuvat taas❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Estetiikka on puoli ruokaa. Ihan tavallinenkin ruoka tuntuu heti paremmalta kun sen asettelee kauniisti.

      Poista
  8. OOh mitä kuvia löytyy postauksestasi, mutta joo uskon, että kukat ja kaikenlaiset uudet yrtit tulevat nostamaan lisää päätään tänäkin vuonna. Harmi vaan, että pitää vielä kesään odotella, jos ei halua pelkkiä orvokkeja käyttää ruoka-annoksissa. Kesällä taas kukat itse kasvatettuna. Mukavaa Loppiaista Tuuli <3.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Erilaisia pikkulehtisiä baby-yrttejäkin näyttää tulleen markkinoille. Lähi-Lidlin valikoimiinkin on tulut pienilehtinen basilika, jota olen ostanut jo pari kertaa.

      Poista
  9. Olipas ihanan herkullinen postaus - ja huomaan, että meillä ei ainakaan tänään kovin trendikkäästi syödä: isännän kokkausvuoro ja se laittaa sen ainoan, mitä osaa: nakit;) No - onneksi on sitten useamman laatuisia salaatteja!
    Hyvää sunnuntai-iltapäivää, Lumo <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, nakit ja salaatti ovat hyvä kombo! Ja kyllä meilläkin on usein sellaisia annokaia, joista ei saa blogin nyhdettyä ainesta.

      Poista

Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.