Ammattivalokuvaajan ja -kokin ruokakuvausvinkit | Food photography tips from pro photographer and chef


Santa Maria järjesti bloggaajille ruokakuvausoppitunnin, jossa valokuvaaja Kristiina Hemminki ja kokki Alex Nurmi kertoivat omia ruokakuvaus- ja stailausvinkkejään.

ruokakuvaus, ruokastailaus




ruokakuvaus, ruokastailaus
Osa ohjeista oli ammatillisempaan kuvaukseen, kuten kymmenen samanlaisen annoksen tekeminen peräjälkeen ja ruoan jättämisen puoliraa'aksi, jotta se näyttää kuvissa hyvältä. Täysin kypsänä ruoka ei aina ole kuvauksellisimmillaan. Ruokabloggaajana kuitenkin kuvaan syödyt annokset ja teen vain sen verran ruokaa kuin oikeasti syömme. Joitain uuniruokia olen tosin ottanut uunista kesken kypsentämisen ja laittanut ne takaisin uuniin kuvaamisen jälkeen.

Kuvausta valmistellessa tulee huomioida ruuan kypsymisaika, tee  kaikki kuvausvalmistelut etukäteen. Ruoka ei odota kuvaajaa, se voi sulaa, kuivua tai nahistua odotellessa.

Kristiina muistutti, että ruokaa kuvatessa annos on aina keskiössä, stailaus ja rekvisiitta on vain sitä tukemassa. Hänen opettajansa oli aikoinaan antanut tärkeimmäksi muistiohjeeksi kirjainyhdistelmän KISS = Keep it simple!


Huomioi valossa kolme asiaa; suunta, laatu ja väri. Luonnonvalo on aina paras, mutta suorassa auringonvalossa (tai suoraan suunnatun valaisimen valosta) varjoista tulee kovia. Valon määrää voi suodattaa vaikka valoverhoilla ja lisätä, vähentää, heijastaa ja suunnata erilaisilla vaaleilla tai tummilla levyillä ohjaillen. Valon määrä vaikuttaa kuvan tunnelmaan ja tuo ruuan muodot esiin. Ruokakuvissa miellyttävin valo tulee yleensä sivulta tai viistosti takaa. Vältä sekavaloa, jossa yhdestä suunnasta tulee vaikka luonnonvaloa ja muista suunnista taas erilaisten valasimien valoa. Lamppua käytettäessä pimeään aikaan senkin valo kannattaa suunnata valkoiseen seinään tai pahviin ja nataa sen heijastua pehmeästi kohteeseen.

Kristiina myös suositteli jalustan hankkimista, valotusajan voi säätää paljon pidemmäksi kuin käsivaralta kuvatessa ja kädetkin jäävät vapaaksi.

Monet näistä kuvausvinkeistä sopivat hyvin myös muuhun kuvaamiseen. Vaikkapa kosmetiikan kuvaaminen on haastavaa, jotta värit ovat kuvissa samanlaisia kuin luonnossakin. Valoon kannattaa aina kuvatessa kiinnittää huomiota.


Alex puhui annoksen stailaamisesta;

Hyviin keittiövälineisiin kannattaa panostaa. Käsillä on hyvä  olla  terävä veitsi, kuorimaveitsi, erilaisia lusikoita ja pihtejä.


Kuvamaailma on rouheampi ja rennompi kuin vielä joitain vuosia sitten. Mm. oikein valitut astiat,  rypistetty levinpaperi, sitrukset, josta on puristettu mehut ja osittain syödyt annokset tuovat rentoa, elettyä fiilistä kuviin.

Kuvaa ensin kuitenkin koskematon annos.


Öljy- ja vesipisarat antavat eloa ja raikkautta kuviin.


Suola korostaa ruoan värejä. Vihanneksia voi nopeasti ryöpätä voimakkaasti suolatussa vedessä niiden sävyjen korostamiseksi. Pienet koristeet viimeistelevät kuvan, kuten esimerkiksi tuoreet yrtit, mausteet, kastikepisarat ja tomusokeri.




salaatti, kanasalaatti, ruokakuvaus


Tilaisuudessa oli mahdollista stailata ja kuvata Kristiinan ja Alexin ohjeilla oma ruokakuva, mutta minulla aika jäi kesken, kun piti lähteä vähän kesken pois.

Mukaan saimme Alexin uuden keittokirjan Alexin keittiössä, jonka Kristiina on kuvannut. Tein siitä jo vähän versioiden kanasalaattia sataykastikkeella. Pilvinen ilta alkoi jo hieman hämärtää, eikä nälkäisellä kuvaajalla ollut kärsivällisyyttä paljoakaan stailalla, mutta on tässä sentään jo aiemminkin suosimani rypistetty paperi, rustiikkisuutta ja sivulta tulevaa valoa.


Blogitekstien luonnoksissa minulla on jo pitkään ollut omia  parhaita vinkkejäni ruokakuvaamisesta blogiin, nyt pitäisi vielä viimeistellä postaus ja jakaa se blogissa.


Mikä on oma paras vinkkisi (ruoka)kuvaukseen?



I attended a food photography workshop a while ago. Photographer Kristiina Hemminki and chef Alex Niemi gave their best tips on food photography for a group of bloggers.

Part of their  istructions were for pro food photography. In my kitchen I don't make ten similar dishes or leave food half cooked.

Before you start to plan photography take in consideration cooking time and make all photography preparation in advance. Food doesn't wait for photographer.

Food is always in the main focus, styling and props are just to support the food. Keep it simple!

Light is one of the most important things in photography. Note direction, quality and color. Natural light is always the best, but don't photograph in direct sunlight (or directing lamp directly to food), shadows and contrasts will be harsh. To filter and direct the flight use thin fabrics and light or dark panels or sheets. Direct light from the side and avoid mixed lights from several directions.


Use tripod to keep your hads free and to be able to use long exposure on low light.


Have on hand a sharp knife, peeling knife, spoons and tongs.

Photos are styled more roughly and relaxed than few years back. Well chosen plates and other props, half eaten dishes, wrinkled papers and squeezed citrus fruits give that relaxed touch in photos. Spray few drops of water or oil on food to give fresh look.

Quick cooking in salted water gives vegetables brighter tone. Use fresh herbs, spices, drops of sauces and dressings, powdered sugar etc. to garnish the dish.

I had to leave early, so I could not style my own dish at the event. The dish in the photo is styled quickly at home as I was hungry and it was getting late. Few things I had right; light is coming from the left side, wrinkled paper and vintage props to give it some relaxed feeling.

Viinitupa Vuorenmaja, Mänttä

Lounas saatu Viinitupa Vuorenmaja

Arkkitehti W.G. Palmqvistin suunnittelema Vuorenmaja eli "huvimatkatupa Mäntänvuorelle hiihtäjiä varten" valmistui vuonna 1928 G.A. Serlachius Oy:n 60-vuotisjuhlia varten. Viinitupana ja kahvilana nykyisin palveleva Vuorenmaja sijaitsee jyrkän mäen päällä Mäntässä, keskellä kaunista Mäntänvuoren luonnonsuojelualuetta.


Olimme Marjon kanssa Viinitupa Vuorenmajan vieraana lounastamassa* ja maistamassa viinejä muutama viikko sitten.





Viinitupa vuorenmaja, viini, tasting, mänttä










Listalla on laadukkaita eurooppalaisten pientilojen viinejä, kotimaisia pienpanimotuotteita, Sveitsin ja Saksan makuja sekä kotitekoisia leivonnaisia. Nykyiset omistajat ovat sveitsiläistaustaisia ja he päättivät tehdä Vuorenmajasta eurooppalaisen viinituvan vuonna 2015

Meille katettiin lounaaksi Flammkuchen, Keski-Euroopan vastaus pizzalle - ohuen hiivattoman pohjan päällä on täytteitä ja ranskankermakastiketta. Muitakin täytteitä oli, mutta kallistuimme tilaamaan traditionaalisesti savupekonia ja punasipulia. Maistelimme pienet kulhot pehmeää korvasienikeittoa ja jaoimme vielä lautasen herkullista "lähiseudun satoa"; kylmäsavulohta, marinoitua kuhaa, metsäsienisalaattia, hirvenlihapullia ja leipäjuustoa tyrnihyytelöllä sekä ruisleipää ja voita.

Lounaan lisäksi pääsimme maistelemaan viinilistan viiniä. Vaikka eteeni tuotiin kokonaiset kuusi viinilasillista, alkoholia niissä oli jokaisessa 4 cl eli yhteensä maisteltavana oli kahden 12 cl:n lasillisen verran. Vuorenmajan viinilista koostuu pääosin itse maahantuoduista saksalaisista pientilojen laatuviineistä. Vuorenmajalla on yhteensä kolme yhteistyöviinitilaa, jotka sijaitsevat Moselin, Reinin ja Nahe-jokien laaksoissa. Lisäksi viinilistalla on muutamia italialaisia ja ranskalaisia viinejä.

Lounaan aikana juttelimme Viinituvan historiasta, paikka kun oli minulle aiemmin täysin tuntematon. Historiansa aikana Vuorenmajalla on järjestetty monet juhlat ja urheilutapahtumat. Majalle johtava  Ratsupolku rakennettiin vuonna 1932, ja sillä on harjoitellut ratsastusta mm. vuoden 1934 Miss Eurooppa Ester Toivonen, joka oli Serlachiuksen perheen kesävieraana Mäntässä useana vuonna. Me ajoimme autolla pihaan, mutta kuvittelimme Esterin karauttamassa ratsullaan jyrkkää mäkeä ylös hiukset hulmuten. Vuorenmajalla sijaitsi aikoinaan myös Mäntän toinen televisio, jota lähialueen lapset kapusivat katselemaan mehulasillisen tai muun kahvilatuotteen hinnalla.


Vuorenmajalla on käytössä edelleen alkuperäisiä arkkitehti Palmqvistin suunnittelemia kalusteita, jotka  hänen piirustustensa pohjalta valmistettiin Serlachius-konserniin kuuluneella Kolho Oy:n  puusepäntehtaalla. 

Vuorenmaja on kesäisin auki, tarkista aukioloajat nettisivuilta.


*Lounaan ja viinimaistelun tarjosi Vuorenmajan Viinitupa


I had lunch* at summer cafe Viinitupa Vuorenmaja in Mänttä with my friend Marjo few weeks ago. The 1928 built former ski cottage Vuorenmaja is located in the middle of the beautiful Mäntänvuori conservation area and was re-opened as a wine tavern in the spring 2015.

There are wines from small European wine producers in the menu as well as beers and ciders from small Finnish breweries, delicacies from Swiss and German cuisine -as owners have Swiss background- and also coffee, tea and homemade pastries.

For lunch we had seasonal smooth soup and shared a Flammkuchen, Central European´s response to pizza - with thin dough base (without yeast), sour cream sauce and traditional topping of smoked bacon and red onion. We also shared a Nordic platter with cold smoked salmon, marinated zander, wild mushroom salad, elk meatballs andFinnish bread cheese with sea buckthorn jam.

With food we got to taste six selected wines from the list.

Viinitupa Vuorenmaja is open on summer time, pls check opening times on their homepage.

*Lunch courtesy of Viinitupa Vuorenmaja
Viinitupa Vuorenmaja, Vuorentie 70, Mänttä






Kesäyön unelma | Midsummer night's dream

Keskikesän juhlassa on taas ollut oma tunnelmansa...

Kesäyö, koiranputket



Tarmo-koira, sekarotuinen

Koira, sekarotuinen

Mansikat, sonata

Pelto, koiranputket


Tuohikoi, lupiinit

Kesäkukat, tervakukat

Lammas, laidun, juhannusyö

Karitsa, lammas

Lammaslauma, kesälaidun



Lammas, laitumella
Uuhi, karitsa


Kesäyö, lammas, lammaslaidun

Portti


Sammatti, torppa, lönnrot




Oranssi, unikko


Juhlapyhä, juhla, lounas


Nieriä, savukala
Juhannusta on vietetty vähän pienemmällä joukolla kuin aiempina vuosina, mutta perinteisin menoin nauttimalla luonnosta, syömällä hyvin, lepäilemällä ja ottamalla muutenkin rennosti. Meillä ei keskiyön makkaroita juhannuksena grillata -silloin ollaan jo nukkumassa- sen sijaan iltapäivällä katetaan runsas lounas.

Anoppilan laitumelle on taas tullut suloisia kesälampaitakin. Pikku karitsat leikkivät kesäyössä juoksemalla kymmenen kertaa laidunta päästä päähän.

Vielä viikoksi töihin ja sitten viiden viikon lomalle. Joko sinä olet lomalla?



Midsummer weekend moments from my inlaws