Oi mikä ihana ilta | Oh what a lovely night

Sunnuntai-iltana tultuani viikonloppuretkeltä kotiin lähdin läheisille rannoille ja kallioille keräämään kukkia maljakkoon ja villivihanneksia lautaselle. Lyhyellä matkalla rantaan ohitin useita taloja, joiden pihoilla kukkii juuri nyt todella runsaasti.


omenapuu, omenankukka

omenapuu, omenankukka

omenankukka, omenapuu, kukkiva puu

alppiruusu, rhododendron


syreeni, kukkiva pensas

syreeni, sireeni

koristeomena, omenapuu

luonto, metsä

kielo, saniainen




luonnonkukka, koiranputki

kukkakimppu, luonnonkukat


laituri, meri
Ilta oli yksi kesän ensimmäisiä lämpimiä iltoja, kuljeskelin rannan tuntumassa tuttuja metsäpolkuja kaikki aistit avoinna... ilmassa tuoksuivat kukkivat puut, korvia hiveli lintujen moniääninen laulu ja kaikki oli suorastaan mieltä liikuttavan kaunista. Tällaisia päiviä ja tunnelmia kohden rämmin pimeinä, märkinä ja kylminä kuukausina.

Such a lovely summer evening.

Grön & Taste of Helsinki


Yhteistyö Taste of Helsinki

Pari päivää sitten illalliskumppanin viime tingan sairastumisen takia Hanna etsi kaveria illalliselle Taste of Helsinkiin osallistuvaan ravintolaan vielä samaksi illaksi ja toisen epäonni koitui minun onnekseni. Olin aidosti pahoillani sairastuneen puolesta, mutta en voi kieltää olleeni myös onnellinen päästessäni viimein testaamaan ylistetyn ravintolan. Pari viikkoa sitten tutustuin myös Taste of Helsinkiin osallistuvassa Shelterissä ja nyt pääsin ruokailemaan Suomen Gastronomien Seuran vuoden ravintolaksi 2017 valitussa Grönissä



villivihannekset, grön, tartar

Rouhean pelkitetysti sisustettu Grön tarjoaa avokeittiöstä korkealaatuisista raaka-aineista valmistetua modernia kasvispainotteista ruokaa. Tarjolla on a la carte-annoksia sekä neljän ruokalajin "Grön menu". Annoksissa käytetään kauden kasviksia, luomutuotteita ja runsaasti villivihanneksia. Pöydät ovat pienessä ravintolassa lähekkäin, joten naapureiden annoksia pääsi häpeilemättä vakoilemaan helposti. Viereisen pöydän gluteenittomien vegaaniruokailijoiden annokset näyttivät myös houkuttelevilta.

In collaboration with Taste of Helsinki

I got to dine at the Finnish restaurant of the year 2017, Grön a few days ago. Grön serves in relaxed athmosphere plant based food made of high quality ingredients. Restaurant takes part in Taste of Helsinki next weekend.

There is a small selection of à la carte dishes on the menu as well as a four course "Grön Menu". The food is based on seasonal, organic, wild and the Scandinavian produce.

grön, ravintola, alkuviini
Grönin viinilistalla on laadukkaita pienten tuottajien luonnonmukaisesti tuotettuja viinejä , alkuviinejäkin päästiin maistelemaan.

Wine selection is from small producers, there are also several natural wines.




naan, villiruoka, grön

villiruoka, grön, naan
Nokkosilla maustettua Naan-leipä tarjottiin jännän makuisen hiillostetun kurkun, jugurtin ja kevään yrttien kera.

Nettle ”Naan” bread with charred cucumber, yogurt and first herbs of the season.


tartar, grön, taste of helsinki

Tästä annoksesta olen kuullut paljon! Grönin tartarin on useampikin ruokaharrastaja kertonut mieliannoksekseen, eikä suotta. Sinapilla maustetun lehtikaalin, lipstikan, suolatun ja savustetun keltuaisen kera tarjoilu raakakypsytetty nauta oli upea annos. Tartaria on tarjolla Taste of Helsingissäkin.

Grön's tartar is the ultimate favorite dish of many foodies. 
Raw dry-aged beef served with mustard flavoured kale with cured and smoked egg yolk is a classic.


purjo, grön, kasvisruoka


Grillattua purjoa, muikunmätiä, karhunlaukkaemulsiota, savustettua hasselpähkinää ja tattari ”bechamel”. Purjoon oli saatu grillaamalla upea maku, jota muikunmäti ja karhunlaukkaemulso korostivat hienosti.

Charred leek with vendace roe, ramson emulsion, smoked hazelnuts and buckwheat ”béchamel”



juusto, grön, vuohenjuusto



Pääruoan ja jälkiruoan väliin tarjoiltiin siemennäkkileipää, säilöttyä mustikkaa, mustikanlehtiä ja raastettua vuohenjuustoa

Between main course and dessert we got seed dry bread wiht blueberries, blueberry leaves and grated goat cheese.




raparperi, granita, grön

Raparperi ”granita", katajalla maustettua kermaa, ketunleipiä, rapeaa katajaa ja raparperimaitoa. Suloiset pikku lemmikit koristivat annosta. Kuinka kaunista!

Rhubarb ”granita” with juniper flavoured cream, wood sorrel, crispy juniper and rhubarb milk garnished with pretty forget me nots.


Annoksissa on käytetty kekseliäästi eri tavoin käsiteltyjen tuoreiden vihannesten lisäksi säilöttyjä ja kuivattuja raaka-aineita. Kokonaisuus on moderni ja raikas -ja mainitsinko jo kuinka kauniita annokset ovat!





Taste of Helsingissä ei mennä ihan tällä menulla. Siellä Grönin annokset ovat

Liha- kokonaisena grillattu keltasipuli, kananmaksakreemiä, viljaa ja rapeaa kanan nahkaa -6mk

Kasvi- paahdettua tattarileipää, suolaheinällä maustettua perunasalaattia, raastettua suolaheinävoita ja villiyrttejä (v) -6mk

Villi- kuusenkerkkäetikalla maustettua jäädykettä, auringonkukan siemeniä, maitohappoa ja kuusenkerkkäkinuskia -5mk


Nimikkoannos on tuo ihana tartar hieman erilailla tarjoiltuna.

Raakakypsennettyä nautaa, sinapilla maustettua lehtikaalia, lipstikkaa ja savustettua luuydinrasvaa -10mk 


Hannan soppa ja Beach house kitchen-blogeissa on muuten arvonta, jossa voi voittaa kahden hengen lippupaketin Taste of Helsinkiin.


Dishes were modern, fresh and innovative combinations of fresh, fermented, dried... and beautiful!
Grön's dishes at Taste of Helsinki are as followign, try that tartar!

MEAT- charred onion filled with chicken liver cream, wheat and crispy chicken skin -6mk
PLANT- roasted buckwheat bread with sorrel flavoured potato salad, grated wild sorrel butter and wild herbs  (v) -6mk
WILD- parfait flavoured with spruce shoot vinegar, sunflower seeds, lactic acid and spruce shoot caramel -5mk
Signature dish
Raw dry aged beef with mustard flavoured kale, lovage and smoked bonemarrow fat -10mk


Grön, Albertinkatu 26, Helsinki

Päiväretki läntisellä Uudellemaalla | A day trip to South Coast Finland

Yhteistyössä Visit South Coast Finland

Vihdoinkin kesä - ja vähän lämpimämpääkin! Onko teillä viikonloppusuunnitelmia? Miten olisi kesäretki? Viikonloppuna on hyvä hetki retkeillä kauniilla läntisellä Uudellamaalla ihaillen vehreää maaseutua ja tunnelmallisia rannikkokaupunkeja.

siuntio


siuntio, siuntionjoki

siuntio

siuntio

sjundby, linna, siuntio

Siuntio on luonto-, virkistys- ja kulttuurimatkailukohde reilun puolen tunnin matkan päässä Helsingistä. Siuntiosta löytyy jokia, järviä ja merenrantaa, vanhoja linnoja ja kartanoita sekä vaihtelevaa, vehreää luontoa. 





siuntio, artalli

artalli, siuntio, kahvipannu

tilausravintola siuntio, artalli





tilausravintola siuntio

siuntio tilausravintola


artalli, siuntio tilausravintolasiuntio tilausravintola




Tilausravintola Artalli sijaitsee Siuntiossa, Vikträsk-järven rannalla 40 kilometrin päässä Helsingin keskustasta, lyhyen jokimatkan päässä Pikkalanlahdesta. Artalli järjestää tilauksesta erilaisia tilaisuuksia häistä kokouksiin isommille ja pienemmille porukoille.

Henrik Rehbinderin luotsaamasta keittiöstä  tarjotaan herkkuja joiden raaka-aineet tulevat lähituottajilta ja jopa omasta pihapiiristä. Yrttejä, marjoja ja omenoita saadaan omasta puutarhasta, sieniä lähimetsistä sekä tuoretta kalaa viereisestä järvestä ja mereltä itse pyydettynä.



viträsk, järvi siuntio
siuntio, siuntionjoki


kalastus siuntio


vapaaherranelämää, siuntio, merikotka




Artallissa on ravintola- ja kokoustilojen lisäksi rantasauna ja palju. Viträsk-järven yllä voi nähdä komean merikotkan lentelemässä. Lahdelle sekä vehreälle Siuntionjoelle voi päästä sopimuksen mukaan myös veneilemään ja kalastamaan jopa 11-metrisellä miehistönkuljetusaluksella.

Artalli, Elvviikintie 16, Siuntio  








Hanko on monelle tuttu kesäkohde n. 130 km Helsingistä. Rannikkokaupunki tunnetaan mm. Regatasta, mutta venesatama, huvilat, Neljän tuulen tupa ja rantojen uimakopit ovat myös Hangosta tuttuja näkymiä



Hanko is a well known summer destination abt 130 km from Helsinki. It's know for yearly regatta, boat harbour, villas and beaches.





Origo, hanko, saaristolaispöytä

hanko, ravintola, saaristolaispöytä, kalapöytä

Origo, hanko, jälkiruoka, ravintola

Hanko, ravintola, Origo

Hangon Itäsatamassa sijaitseva ravintola Origo on perustettu 1989, nykyisillä omistajillaan ravintola on ollut vuodesta 2001.  Suola- ja voivarastonakin palvelleessa tunnelmallisessa makasiinirakennuksessa sijaitseva ravintola kuvailee keittiötään ”hankolais- ranskalaiseksi husmanskostiksi”.  Origon lista elää sesongin ja luottotavarantoimittajien tarjonnan mukaan, mutta menusta löytyy aina perinteinen kermainen lohikeitto ja Origon kuuluisa pippuripihvi. Hauskana nykyaikaisena yksityiskohtana menu tuodaan pöytään sähköisessä muodossa=asiakkaille ojennetaan tabletit, näin menun sisältöä voidaan muokata juuri sen hetkisen tarjonnan mukaan. Ravintolan maineikas saaristolaispöytä on runsas kattaus alueen parasta antia -ja marjaisa jälkiruoka suussa sulava!



Restaurant Origo opened 1989, it is located in the Hanko Eastern Harbour at an old warehouse building  form year 1897. Restaurant promotes organically produced local food on their menu. The centerpoint of the restaurant is plentiful archipelago buffet.



Ravintola Origo Satamakatu 7, Hanko. Auki päivittäin 12-22/Open daily from noon to 10 pm



Hanko, hyvinvointi

Hanko, uimakoppi

Hanko

Hanko, rakennusapteekki


Happy Hub Hanko-monitoimitilasta Casinon rakennuksen kadun puoleisesta päästä löytyy usean yrittäjän putiikki, showroom , hyvinvointipalveluja sekä kokous- ja kurssitila. Happy Hub Hangon teemana on kestävä kehitys ja hyvä elämä. Sieltä löytyy mm. Billnäsistä tutun rakennusapteekin tuotteita, Tanja Lahden kierrätysneuleita, hyvinvointikursseja sekä yksilöllisiä lahjatuotteita.


Happy Hub Hanko, Appelgrenintie 10, Hanko



Tammisaari

Tammisaari

Tammisaari, katuvalo

Tammisaari, laituri




Tammisaari on noin 15000 asukkaan viehättävä pikkukaupunki -tai nykyisin oikeastaan Raaseporin kaupungin suurin taajama. Tunnelmallisista puutaloistaan ja rauhallisista kaduistaan tunnetussa Tammisaaressa on kauniita puutarhoja, taloissa on paljon alkuperäisiä yksityiskohtia kuten  juorupeilejä, taidokkaasti tehtyjä pihaportteja ja runsaasti koristeltuja ikkunapuitteita. 



Tammisaari ravintola, seafront hotel, Strandis



Strandis, skagen, tammisaari ravintola
 strandis, tammisaari ravintola

Haluaisitko jäädä Tammisaareen yöksi? Tammisaaren Seafront-hotellissa on 20 huonetta ja lisäksi 150-paikkainen juhlatila, kaksi kokoussalia sekä tilaussauna.
Hotellissa on nyt myös äskettäin avattu ympäri vuoden auki oleva "fine bistro" Strandis, jonka terassilta on kauniit näkymät merenlahdelle.

Hotel Sea Front, Valkovuokonkatu 2, Tammisaari


Lisää läntisen Uudenmaan matkailusta voit lukea näistä blogeista

Reason for Season
Rouva Sana
Watia
Marjon matkassa
Pikku Kepponen
Suunnaton matka




Joulun ajan vinkit läntiselle Uudellemaalle löytyvät joulumarkkina-postauksesta. Visit South Coast Finlandin sivuilta löytyy lisää matkailuvinkkejä

I have previosly also written about South coast Finland Christmas markets. More travel ideas can be found on Visit South Coast Finland's home page.