Viikon varrelta | During last week


Eipä ole tullutkaan aikoihin kirjoiteltua näitä viikon varrelta-postauksia. Ehkä siksi, että on pimeää ja arki täyttyy työn touhusta. Viime viikko oli kuitenkin sekoitus arkea ja kivoja tapahtumia.



Beautiful_smoothiebowl


Maanantai meni työ touhussa, illalla vain kaaduin sohvalle villasukat jalassa katsomaan Good Wifen päätösjaksoa ja harmittelemaan taas yhden suosikkisarjan päättymistä. Yhä vähemmän ja vähemmän on niitä sarjoja, joiden jokaisen jakson haluan ehdottomasti nähdä.

Monday was a normal, long work day. Nothing much to tell about.



bloggaajan_viikko




bloggaajan_viikko

Tiistain-iltana Karita Tykkä kertoi Rootsissa arjen terveellisemmistä valinnoista Santa Marian tilaisuudessa. Santa Maria on poistanut natriumglutamaatin ja vähentänyt/vähentämässä suolan, sokerin ja haitallisten E- koodattujen aineiden käyttöä mausteseoksissa ja salsoissa. Söimme illan aikana myös maukkaan meksikolaishenkisen kasvisaterian. Valaistus oli tunnelmallinen, mutta aivan liian hämärä ja vähän liian kellertäväkin ruokakuvauksiin, olisi vain pitänyt valaista kännykällä.

On Tuesday I attended an evening of healthy choises by Finnish seasoning & Tex Mex food brand Santa Maria.



bloggaajan_viikko


Keskiviikkona hämmästelin jälleen kerran kuinka päivä ei tunnu lainkaan nousevan. Puolilta päivin oli hyvin hämärää ja toimistossa oli laitettava kaikki valot päälle. Töissä  juon aina teetä ison  kupillisen päivässä, kotona teetä tulee keitettyä harvoin. Samanlainen kuin kuvan take away-kuppi -käyttämättömänä alkuperäispakkauksessa- on muuten ylimääräisenä myynnissä, jos joku haluaa vitosella ostaa ja noutaa Helsingin keskustasta. Kuppiin kuuluu myös silikonikansi.

Wednesday was very dark. On rainy November days there is very little day light. Started my day in the office with a cup of tea as usual



bloggaajan_viikko


bloggaajan_viikko


Torstaina emännöin viini-iltaa, johon Viinilinnan Antti tuli maistattamaan italialaisia viinejä. Siitä enemmän myöhemmin.


On Thursday I hosted a wine tasting night. More about that later on.



bloggaajan_viikko


Tulihan se perjantaikin vihdoin! Pitkä työpäivä ja kipin kapin (ruokakaupan kautta) kotiin. Parhaat pikkujoulut ovat ne, joissa saa istua villasukat jalassa kotisohvalla.



Finally Friday! After long work hours it was wonderful to head home.

bloggaajan_viikko


bloggaajan_viikko


bloggaajan_viikko


Lauantaina minä, Marjo ja moni muukin blogituttu olimme Silja Serenadella Tallink Siljan vieraana somevaikuttajien joululounaalla. Merelle ei menty, vaan vietimme laiturissa olleessa laivassa pari iltapäivän tuntia. Tilasuuden aikana järjestetyssä arvonnassa oli onni myötä, voitin pääpalkinnon! Keväämmällä minä ja Siippa pääsemme risteilemän Tukholmaan meille räätälöidyllä risteilyllä ja asuen Suomi100-hytissä.


On Saturday I and my blogger friend Marjo attended a Christmas lunch at Tallink Silja cruise ship (firmly docked though). There was a also a lottery and I won the first prize,  a customized Helsinki-Stockholm-Helsinki cruise with Husband!


bloggaajan_viikko




bloggaajan_viikko


Lauantaina pärjäsi seitsemässä asteessa hyvin tennareilla, mutta sunnuntaiaamuksi oli satanut kevyt lumihuntu ja sää oli selvästi kylmempi. Sunnuntai-iltapäivänä tehtiin pizzaa Siipan siskontytön kanssa, juteltiin tulevista ylipormestarin itsenäisyyspäivänjuhlista neljäsluokkalaisille  ja katsottiin Netflixistä piirrettyjä. Pizzataikinan olin tehnyt jo torstaina jääkaappiin nousemaan. Jokainen sai laittaa pikkupizzoihin mieleisiään täytteitä.

Today we made pizza and watched Netflix with Husband's niece. Pizza dough I had made already on Thursday, it had raised in the fridge for three days for the best results. Everyone could choose their own favorite toppings on thrir pizzas.


Tällainen viikko tällä kertaa, oliko teillä jotain erikoista viime viikolla vai kuluiko viikko arkisesti?


Brunssi New Yorkin tyyliin | New York style brunch





Santa Maria ja Risenta haastoivat bloggaajat tekemään oman New York-tyylisen, terveellisen brunssin kotona.

Äskettäisestä BID2016-tapahtumasta sain mukaani kassillisen Risentan* ja Santa Marian* tuotteita brunssin valmistelua varten. Kassista paljastui Risentan mustapapuja, granolaa ja paahdettuja auringonkukansiemeniä Santa Marialta  tuli kookosmaitoa, luomukardemummaa, vaniljatanko, guacamole-mausteseos sekä taco tubs-kuoria. Kotona oli sattumoisin myös Risentan riisijauhoa.

Tein sunnuntaibrunssille vadelmakookostuorepuuroa, kookos-banaaniohukaisia kookosvaahdon ja paahdettujen auringonkukansiementen kera, taco tubseja guacamolen ja mustien papujen kera sekä kardemummalla maustettua lattea. Vielä kun olisi ollut New York Timesin paperiversio luettavana... New Yorkissa olemme etsineet aamuisin jonkun sympaattisen pikku kahvilan, syöneet ja selailleet New York Timesiä. Voi kunpa pääsisi taas pitkästä aikaa sinne!












Laitoin mustat pavut likoamaan ja tuorepuuron tekeytymään illalla, muuten valmistin brunssin sunnuntaiaamuna. Kookosmaidon nostin jääkaappiin yöksi, sillä se vatkautuu kylmänä.



Tuorepuuroa meillä syödään niin arkena kuin viikonloppuisinkin, se kuului itsestään selvästi myös brunssipöytään. Kassissa olleet Risentan chiansiemenet olivat valkoisia, aiemmin olen nähnyt niitä vain mustina. Laitan tuorepuuroon aina hieman chiansiemeniä, terveellisyytensä lisäksi ne antavat puuroon rakennetta.


Kookos-vadelmatuorepuuro

1,5 dl kaurahiutaleita
1 dl vadelmia
1 rkl Risenta valkoisia chiansiemeniä
½ banaani pieneksi pilkottuna
1 dl Santa Maria kookosmaitoa
1 dl vettä
veitsenkärjellinen Santa Maria vaniljatangon siemeniä

Sekoita ainekset keskenään ja anna tekeytyä yön yli jääkaapissa. Itse pidän tuorepuurosta sileänä, joten pyöräytän sen aamulla sileämmäksi sauvasekoittimella. Laita lasin pohjalle Risenta vadelma- ja kookosgranolaa, valuta tuorepuuro granolan päälle ja koristele vadelmilla.



Banaaniohukaiset voi tehdä ilman jauhojakin, mutta silloin ne helposti muistuttavat banaanimunakasta. Ihanat, ilmavat banaaniohukaiset syntyvät käyttämällä nesteenä kookosmaitoa ja jauhoina riisijauhoja.


Kookos-banaaniohukaiset




1 ½ dl Risenta riisijauhoa

¼ tl Santa Maria luomukardemumma

¼ tl suolaa

½ tl leivinjauhetta

1 muna

½ banaani muussattuna

1½ dl kookosmaitoa

1 rl kookosöljyä

½ vaniljatangon siemenet

1 rl vaahterasiirappia




Tarjoiluun: vaahdotettua kookoskermaa, vadelmaia ja paahdettuja Risenta auringonkukansiemeniä





Muussaa banaani kulhossa haarukalla tasaiseksi.

Lisää muna, kookosmaito, öljy ja vaahterasiirappi. Sekoita hyvin.

Erillisessä kulhossa yhdistä jauhot, suola, leivinjauhe ja kardemumma. Sekoita.

Yhdistä jauhoseos banaani-munaseokseen ja sekoita kevyesti.

Kuumenna paistinpannu keskilämmölle ja kuumenna kookosöljy.

Nostele taikinaa pannulle n 2-3 rkl ja paista pieniä ohukaisia pari minuuttia niin että taikina alkaa hieman kiinteytyä ennen kuin käännät. Paista toiselta puolelta 3-5 minuuttia, kunnes ohukaiset ovat kypsiä.




Tarjoile kookos-banaaniohukaiset vatkatun kookoskerman, auringonkukansiementen  ja vadelmien kera
Kaavi jääkaapissa pidetystä kookosmaitopurkista jähmeää kookoskermaa ja vatkaa vaahdoksi. Nostele kookos-banaaniohukaisten päälle.

Ripottele Risenta-auringonkukansiemeniä kookoskerman päälle



Jottei koko brunssi olisi vain (luontaisesti) makeaa, täytin vielä taco eli syötävät tacokulhot mustilla pavuilla ja guacamolella. Jotkut tekevät guacamolen käyttäen ainoastaan avokadoa ja mausteita, minä lisään siihen aina tomaattia tuomaan raikkautta ja keveyttä.

Mustilla pavuilla ja guacamolella täytetyt taco tubsit

4 Santa Maria taco tubsia
1½ dl keitettyjä Risenta mustia papuja
1 avokado
2 tomaattia
½ pss Santa Maria guacamole-mausteseosta


Liota pavut yön yli ja keitä niitä reilusti suolatussa vedessä 40 min (voit liottaa ja keittää vaikka koko pussillisen kerralla ja pakastaa loput).

Valmista guacamole; kaavi kypsän avokadon hedelmäliha kuoresta ja  hienonna sitä kulhossa haarukalla. Kuutioi kaksi tomaattia ja sekoita avokadon kanssa. Lisää ½ pussi Santa Maria Guacamole-maustesosta ja sekoita.

Kuumenna taco tubsit 200 C uunissa viisi minuuttia, täytä mustilla pavuilla ja guacamolella.


Maitokahviin saat kivan säväyksen ripauttamalla päälle hieman Santa Marian luomukardemummaa.


*Yhteistyössä Santa Maria ja Risenta






Santa Maria and Risenta challenged bloggers to create a healthy New York style brunch using their products.

I made tortilla tubs filled with black beans and guacamole, raspberry coconut overnigh oats, coconut banana pancakes and latte with pich of cardamom.

Soak black beans overnight, prepare also the overnight oats the night before, otherwise prepare a brunch on Sunday morning. Lift coconut milk in the refrigerator overnight, it's the whippable when cold.Fresh porridge is our breakfast staple, so it belonged to the brunch as well. There were Risenta's white chia seeds in the bag, I've seen then only in black before. Besides health benefits they give volume and structure to the porridge.

Coconut raspberry overnight oats

1,5 dl oatmeal
1 dl raspberries
1 tablespoon white Risenta chia seeds
½ banana finely chopped
1 dl Santa Maria coconut milk
1 dl waterPinch Santa Maria vanilla seeds

Mix the ingredients together and let stand the refrigerator overnight. I like my overnight oats smooth, so I give the porrdge a few spins with hnadheld blended in the morning.

Garnish with Risenta raspberry and coconut granola and fresh raspberries.


Banana pancakes can be made without flour, but then they easily resemble banana omelet. Lovely, fluffy banana pancakes are made by using coconut milk and rice flour.


Coconut banana pancakes


1½ dl Risenta rice flour

¼ tsp Santa Maria organic cardamom

¼ tsp salt

½ tsp baking powder

1 egg

½ banana mashed

1½ dl coconut milk

1 tbl coconut oil

Seeds of ½ vanilla bean

1 tbl maple syrup



For serving; whipped coconut cream, raspberries and toasted Risenta sunflower seeds



In a mixing bowl, mash the banana with a fork until mostly smooth.

Add the egg, coconut milk, oil and maple syrup. Mix until combined.

In a separate bowl, combine the flour, salt, baking powder, and cardamom. Stir to combine.

Incorporate the flour mixture into the banana/egg mixture and stir until just combined.

Heat a skillet to medium heat and add a dollop of coconut oil.

Form small pancakes on the skillet (about 2-3 tablespoons each) and allow them to cook a couple of minutes, until the sides begin to set up, before flipping to the other side. Cook another 3 to 5 minutes until pancakes are cooked all the way through.
Serve with whipped coconut cream, toastesd sunflower seeds and raspberries.
In order to prevent the entire brunch to be (naturally) sweet, I also prepared taco tubs with black beans and guacamole. Some make guacamole using only avocado and spices, I also add tomato to give freshness and lightness.



Black beans and guacamole taco tubs

4 Santa Maria taco tubs

1 ½ cup of cooked Risenta black beans

1 avocado

2 tomatoes

½ Santa Maria guacamole seasoning

Soak the beans overnight and cook them in plenty of salted water for 40 minutes (the whole bag  can be soaked and cooked at once, you can freeze the rest).

Prepare the guacamole; scrape ripe avocado pulp peel and grind it in a bowl with a fork. Dice two tomatoes and mix with the avocado. Add ½ bag of Santa Maria Guacamole-spice and mix.

Heat the taco tubsi200 C oven for five minutes, fill with black beans and guacamole.

In your coffee you get a nice finishing touch with a pinch of Santa Maria organic cardamom.




Ruokaelämyksiä Viking Gracella | Gourmet experiences at Viking Grace

Aiemmassa postauksessa kerroin äskettäisestä naisten hemmotteluristeilystä kälyni kanssa. Viking Gracen 23 h risteilyllä* söimme hyvin, shoppailimme, nautimme spa-hoidoista, mukavasta Premium-hytistä, tyylikkäästä ympäristöstä ja merimaisemista.



Perjantai-iltana illastimme heti laivan lähtiessä Oscar a la cartessa. Oscarin keittiössä suositaan mahdollisimman lähellä tuotettuja, sesongin parhaita raaka-aineita. Viking Line on jo kolme kertaa järjestänyt laivastonsa kokeille kilpailun, jossa ammennettiin inspiraatiota pohjoisen luonnon omaleimaisuudesta. Kilpailun tuloksena syntyi Luonto lautasella -teemamenu. Tarjolla olleista menukokonaisuuksista minä valitsin Tastes of nature-menukokonaisuuden ja Mariia otti kasvismenun. Ravintolassa taustalla soi hillitysti elävä musiikki.


In my earlier post I told about a 23 h pampering cruise I took on Viking Grace* with my sister in law Mariia. We ate well, had spa treatments, shopped, enjoyed premium cabin, stylish interiors and beautiful views.

On the night of departure we dined at Oscar a la carte. Restaurant uses local ingredients. In winter menu chefs had captured the experiences and flavours of Nordic flora and fauna.


viking_grace_risteily



viking_grace_risteily
Ruokailu alkoi keittiön tervehdyksellä. Joimme alkuun myös lasilliset Charles Heidsieck-samppanjaa.

We started the dinner with kitchen's greeting and glass of Champagne.


viking_grace_risteily
Alkuun söin raikasta kevyesti savustettua nieriää, katkaraputartaria, hiillostettua kurkkua, pikkelöityä keltajuurta sekä äyriäiskastiketta,. Juomasuositus Belleruche Blanc 2014, Chapoutier

I started with lightly smoked arctic char with shrimp tartar, grilled cucumber, pickled yellow beets and seafood reduction Belleruche Blanc 2014, Chapoutier


viking_grace_risteily

Mariaa otti pehmeän makuista maa-artisokkakeittoa, pikkelöityjä suppilovahveroita ja maa-artisokkalastuja.

Mariia's first dish was Jerusalem artichoke soup and -chips, served with pickled chanterelle



viking_grace_risteily
Pääruokani oli mehevä pippuripaistettua häränfileetä, tiristettyjä ja uunissa kypsennettyjä juureksia sekä timjamiemulsiota Colomé Authentico 2013

My main course was pepper grilled beef fillet served with fried root vegetables, baked beets and thyme emulsion Colomé Authentico 2013



viking_grace_risteily

Mariia söi upena annoksen hernekrokettia, kantarellipikkelssiä ja tyrnillä maustettua juuriselleripyreetä


Mariia's main course was pea croquette with pickled chanterelles and sea buckthorn flavored celery puree


viking_grace_risteily

Ateriani päätti herkullinen rapeaa suklaa ja mustikkaa kolmella tavalla; sorbettia, salaattia ja anglaise, mustapippurimarenkia sekä crumblea, juomasuositus Maury Expression 2011/2012, Mas da Lavail

Crispy chocolate with blueberries in three ways; sorbet, salad and anglaise, served with black pepper meringue and crumble was my dessert with Maury Expression 2011/2012, Mas da Lavail



viking_grace_risteily


Mariian jälkiruoka oli mallasjäätelö sekä -kakku ja karpalokeittoa, sokeroitua sitruunankuorta ja maitovanukasta

Mariia's dessert was malt ice cream and cake served with cranberry syrup, candied lemon and milk pudding


viking_grace_risteily

viking_grace_risteily



 
Aamiaiselle suuntasimme jo ennen kahdeksaa, sillä meillä oli spa-hoidot varattuna yhdeksäksi. Oscarin erikoisaamiaisella oli varhaisesta ajankohdasta huolimatta jo runsaasti ruokailijoita. Suosittelen erikoisaamiaista lämpimästi, laatu oli aivan huippuluokkaa. Tarjolla oli paljon vaihtoehtoja erikoisruokavalioita noudattaville ja haluamamme erikoiskahvit tarjoiltiin pöytään heti kun istahdimme alas. Kuohuviinilasillinen kuuluu aamiaisen hintaan, mutta aamukahdeksan oli meille hieman liian varhainen hetki kuohuvalle.



Breakfast we started already before 8 am as we had booked spa treatments at 9 am. Suprisingly many people were at restaurant Oscar's special breakfast early in the morning. There are numberous options for people with restrictd diets. Special coffees and sparkling wine were served to the tables.

viking_grace_risteily
Iltapäivällä kävimme ennen illallista nauttimassa samppanjalasilliset tyylikkäässä Seamore samppanja- ja viinibaarissa, taustalla soi dj:n soittama retrojazz ja auringonlasku oli upea. Mikä täydellinen hetki.

In the afternoon before dinner we enjoyed glasses of Champagne at the stylish Seamore Champagne & wine bar.

viking_grace_risteily

viking_grace_risteily

viking_grace_risteily

viking_grace_risteily 
viking_grace_risteily

viking_grace_risteily

viking_grace_risteily


viking_grace_risteily


viking_grace_risteily

Paluumatkan illallisella olimme Buffet Aurorassa maistelemassa Ahvenanmaan ylpeyden, keittiömestari Michael Björklundin suunnittelemaa joulupöytää. Viking Gracen buffetissa oli siirrytty edellisenä iltana joulupöydän tarjoilun, joten osuimme risteilylle sopivasti ensimmäisten joukossa herkuttelemaan. Jos ihmettelette miksen kerro tarkemmin mitä kaikkea pöydässä oli tarjolla, katsokaa tuosta linkistä; valinnanvaraa oli niin paljon, ettei yksi blogipostaus siihen riitä! Siian- ja muikunmädit ja graavikalat ovat aina joulupöydän suosikkejani. Niitä nostin lautaselleni nytkin ensimmäisenä. Buffassa jätän yleensä lämpimät ruoat väliin ja keskityn vain alkuruokiin, mutta nyt maistelin myös kanelimaustettua possunkylkeä sekä glögimaustettua porsaankylkipaistia.


Juustopöydän kauttakin oli kurvattava ennen jälkiruokaa ja vielä pois lähtiessä napattava muutama makeinen karkkibuffasta. Ruotsalaista Julmust-juomaa oli pakko myös maistaa, kun sellaistakin oli tarjolla. Onpa outo juoma; kuin Ville Vallaton-limun ja Cokiksen sekoitus... Mutta ilmeisesti siis hyvin suosittua Ruotsissa.


Vuorokauden risteilyllä ehti todella päästä mukavasti irti arjesta herkutellen, shoppaillen, rentoutuen ja hoidoista nauttien.


On Saturday night we ate at Buffet Aurora. They had just started to serve Christmas menu (in English on the third page) the night before. Variety of foods was very wide. In buffwets I normaly skip warm food, but now I felt I had to taste some warm dishes as well. Couldn't skip cheeses or dessert either...

23 hour Cruise took us nicely away from everyday life with good food, pampering and relaxation.


*Hemmotteluristeilyn tarjosi Viking Line / *Pampering cruise complimentary of Viking line