Conciergen ammattisalaisuuksia | Secrets of a concierge

Concierge-nimellä ([kɔ̃sjεʀʒ]ransk. concierge, "talonmies; vastaanottovirkailija") kutsutaan yleensä laadukkaampien hotellien, kasinoiden, tavaratalojen tai ravintoloiden tarjoamaa henkilökohtaista palvelua, joka perustuu asiakkaan toiveisiin ja voi käsittää käytännössä lähes mitä vain. 


hotelli, lobbybaari, hotel reception

lobby, hotelli
hotelli,hotellihuone

hotelli, hotellihuone

lilla e, hotelli, helsinki, lobbybaari


Hotelli Lilla Roberts kutsui kälyni Mariian ja muita Pikku Roban kivijalkaliikkeiden yrittäjiä lasilliselle joulukuussa. Ihan lähikulmilla kun olen töissä, lähdin Mariian seuraksi. Hotellin vastaanottopäällikkö, concierge Erkki Kerttula istahti seuraamme. Olen nuorempana ollut lentokentällä töissä jonkin aikaa, siitä lähtien minua ovat kiinnostaneet lentokenttien, laivojen, ravintoloiden ja hotellien kulissien takainen elämä. Kyselinkin Erkiltä kaikenlaista asiakkaista, hotellista ja hänen työstään.

Conciergen tulee olla selvillä uusimmista ravintoloista, näytelmistä, näyttelyistä, lähiseudun liikkeistä ja palveluista. Hän neuvoo asiakkaille museot, tapahtumat ja nähtävyydet, nekin, joita ei löydy joka oppaassa. Erkki kuuluu kansainväliseen Les Clefs d’Or -yhdistykseen, jonka muita jäseniä hän voi konsultoida.

Erkki ei tietenkään puhunut asiakkaistaan nimellä, mutta kertoi muutamia hauskoja tarinoita uransa varrelta Kämpistä, Havenista ja Lilla Robertsista. Asiakkaina on ollut niin kylpyjä rakastavia japanilaisia, mutkattomia ausseja kuin vaativia arabejakin. Mieleenpainuvin pyyntö oli ollut järjestää eräälle perheelle matka Helsingistä Tukholmaan sukellusveneellä! Rahasta ei kuulemma ollut kiinni. Sukellusvene olisi satu Ruotsista, mutta matka ei lopulta onnistunut koska sukellusveneet eivät saa tulla Suomen aluevesille. Taisi perheellä olla mielessä kirkkaat vedet ja bondmaiset sukellusveneet, eikä samea Itämeremme ja Vesikko-tyypin uboat.

Hotellista löytyy muutama lemmikkihuone, omistajat ovat kuulemma aina hyvin tyytyväisiä kun saavat tuoda koiran tai kissan mukanaan. Lemmikeille tuodaan huoneeseen oma peti ja pikku lahja. Omistajat ovatkin otetumpia lemmikkien palvelusta kuin heihin itseensä kohdistuvista huomionosoituksista.


Käväisimme juomien jälkeen vielä katsastamassa muutaman huoneen. Lilla Roberts olisi aivan täydellinen staycation-hotelli pikku lomalle oman kotikaupungin ytimessä.I was my sister in law Mariia's avec when she and other shopkeepers from Pikku Rooberinkatu in Helsinki were invited for a cocktail at Lilla Roberts hotel on the same street. We had a long talk with concierge Erkki Kerttula. I was keen to hear about his job, the hotel and customers.

Consierge needs to know the new restaurants, shows, plays, galleries, shops, services in the city. He helps customers to find museums, events and sights, even the ones not in guide books. th e most memorable request had been to arrange uboat for a trip between Helsinki and Stockholm. Erkki was able to locate an uboat in Stockholm, but eventualy the trip wasn't possible as foreign uboats aren't allowed in waters of Finland. I also believe that the dark waters would have not pleased the passengers.


We also took a tour in few of the hotel rooms. Lilla Roberst would be a perfect place for a staycation if I want to take a one night vacation in my own home town.


8 kommenttia :

 1. Voi mitä kaikkea nämä alan ammattilaiset näkevät ja kuulevat.
  Ihanaa viikkoa sinulle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hesarissa oli tänään juttu Lapin luksusmatkailusta, siellä on kysytty voiko sulan järven jäädyttää tai jäänmurtajan tuoda jokea pitkin Kemistä Rovaniemelle, kun asiakas e jaksa lähteä 100 km matkaa Kemiin...

   Poista
 2. Varmasti oli mielenkiintoista päästä kuulemaan Erkin työstä.
  Minusta joku Siljan sviitti olisi huomattavasti sukellusvenettä mukavampi tapa matkustaa Tukholmaan ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taisi olla asiakkailla mielessä kirkkaat lämpimät vedet ja ultramoderni uboat. Saattoivat sitten lähteä yksityiskoneella Tukholmaan, rahasta kun ei tainnut olla puutetta...

   Poista
 3. Hotelleissa sattuu ja tapahtuu :) Ystäväni oli joskus hotellimaailmassa mukana ja siellä todella toteutettiin mitä kummallisempia toiveita asiakkaiden takia. Erkillä on varmasti satoja tarinoita kerrottava. Tällaista henkilöä olisi mukava joskus kuunnella koska varmasti myös osasi kertoa ne elävästi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paremmissa hoteleissa asiakkailla on varmasti mitä mielikuvituksellisempia toiveita ja pyyntöjä. Erkin juttuja oli hauska kuunnella, hän selvästi nautti työstään.

   Poista
 4. Tuo Lilla Roberts on kyllä kaunis hotelli. Olisi kiva yöpyä siellä, parissa tapahtumassa olen kyllä ollutkin.
  Varmasti nuo vieraiden toiveet voiat olla joskus todella älyttömiä, itse kun ei uskalla koskaan mitään ylimääräistä pyytää. Korkeintaan huoneen vaihtoa,mikäli huoneessa on ollut joku paha haju ja sekin ulkomailla:)

  VastaaPoista
 5. Olen aiemmin istunut lobbybaari Lilla E:ssä pari kertaa ja ollut yhdessä tilaisuudessa huhtikuussa, mutta oli kiva nähdä huoneitakin ja kuulla tarinoita kulissien takaa.

  VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.