Synttäri-illallinen ravintola Oxissa | Birthday dinner in a brand new restaurant















Puolisentoista viikkoa sitten juhlistettiin siis sekä minun ja Siipan synttäreitä, ne kun ovat kätevästi muutaman päivän välein. Olin varannut 1½ viikkoa aiemmin vuosikymmeniä samalla paikalla sijainneen Beefy Queenin paikalle avatusta Oxista Pikku Roballa meille pöydän.

Aiemmin hiljaisesta Pikku Robasta onkin yht'äkkiä tullut kaupungin hotein ravintolakatu; upouudet Ox, Mess, viime viikolla avattu Vinkkeli, Pastis ja Krog Roba löytyvät kahden korttelin pituiselta kadulta. Samalla kadulla on myös kälyni
Mariian liike, joka muutti vuoden vaihteessa Vinkkelin tieltä entisen liikkeen viereiseen liikehuoneistoon Pikku Roballa.

Oxin taustavoimat ovat myös Helsingin Vanhassa kauppahallissa sijaitsevan kahvila-ravintola Storyn takana. Teemu Aura ja Markus Hurskainen omistavat Patisserie Teemu & Markusta. Anders Westerholmilla  ja Matti arkkisella ovat ravintolat Sushibar + Wine, Vin-Vin, Bier-Bier sekä viinitukku Viinitie.

Alle 40-paikkaisen ravintolan sisustus on yksinkertainen, etuhuonetta hallitsevat baaritiski ja avokeittiö. Aaltopeltiseinät toivat mieleen erään ravintolan Kööpenhaminan Fredriksbergistä, liekö sieltä haettu vaikutteita.

Valitsimme viiden ruokalajin yllätysmenun ja viinipaketin. Varsinkin kun emme tienneet mitä tuleman piti, viinipaketti oli kaikkein järkevin vaihtoehto saada kaikille annoksille sopivat viinit. Loppumattoman menun olisi saanut satasella, ruokaa olisi kannettu pöytään niin kauan kunnes olisimme itse viheltäneet pelin poikki! Ennätys oli 15 annosta, mutta eiköhän joku senkin hakkaa kun ravintola on kerennyt olla vähän kauemman aikaa auki.

Annoksista on tarkoitus vielä lautasellakin tunnistaa mitä raaka-aineita niissä on käytetty. Kylmässä alkukeitossa oli siian lisäksi fenkolia, minttua, kurkkua, piparjuurta ja merilevää, toi lievästi mieleen japanilaisia makuja. Seuraava annoskin oli keitto; sumakilla  ja oliiviöljyllä maustettu "kesäkeitto". Toki täysin erilainen kuitenkin kuin vieläkin puistatuksia aiheuttava koulun keittiön versio, tästä olisin nuollut lautasenkin jos olisin kehdannut. Pääruokana tarjottiin espanjalaisen härän poskea, meille tarjoiltaessa härkä painoi kuulemma 1200 kg, seuraavaan pöytään tarjoillessa härkä oli jo lihonut 100 kg. Valtavan kokoinen eläin joka tapauksessa! Pitkään haudutettu liha oli todella mureaa, sen kanssa oli tarjolla aromikasta tryffelipyreetä.

Neljän ja viiden ruokalajin menun ero olivat viiden ruokalajin menussa mukana olevat juustot. Siippa on suuri juustojen ystävä, enkä minäkään niitä väheksy. Otimme siis myös herkullisen juustoannoksen. Aterian kanssa tarjottiin herkullista leipää ja paahdettua, fenkolilla maustettua voita, joka pääsee kotikeittiössäkin kokeiluun. Leipää pyysimme lisääkin, sillä pyyhimme huolellisesti viimeisetkin maukkaat pisarat lautasilta.

Jälkiruokana oli raparperia ja vaahdoketta, annoksessa oli myös paahdettua kvinoa-"popcornia".

Kahvina oli ainoastaan Helsingin kahvipaahtimon suodatinkahvia. Suodatinkahvi oli ihan hyvää, mutta samojen ravintoloitsijoiden Storyssa olen juonut erinomaista espressoa, joka olisi saattanut kruunata aterian vielä paremmin.

Joka tapauksessa erinomainen illallinen. Palvelu oli rennon miellyttävää, ruoka herkullista ja  annokset sopivan kokoisia. Pöydät ovat melkoisen lähekkäin pienessä ravintolassa, Siippa siteerasi huvittuneena parhaita paloja takanaan istuneen naisnelikon vauhdikkaasta keskustelusta, joka ei ihan minun korviini asti kantautunut naurun pyrskähdyksiä lukuunottamatta. Viereinen pöytä jäi koko illaksi tyhjäksi, joten saimme olla ikkunapöydässä kuitenkin mukavasti rauhassa. On tietysti harmittavaa ravintoloitsijalle, jos tulee viime tingan peruutuksia eikä pöytää ehdi enää myydä uudestaan.



I and Husband celebrated our birthdays by eating a delicious dinner in brand new Restaurant Ox in Pieni Rooberinkatu in Helsinki. This formerly quiet short street in Helsinki city center is now bustling with several interesting restaurants. Also my sister in law Mariia has her jewellery and leather goods store on this street.

We took five course dinner with matching wines. We also could have chosen a "never ending" menu; dishes will keep on coming until patron tells to stop. Record this far is 15 dishes.

Falvours were interesting, but still clean, you could still recognize the ingredients. Interior in the small restaurant reminded me of a restaurant we have visited in Fredriksberg, Copenhagen.

All in all very delicious dinner.





9 kommenttia :

  1. Nyt tuli nälkä :) ja onnittelut synden johdosta :)

    VastaaPoista
  2. Namskis
    ja myöhästyneet synttärionnittelut sinne <3

    VastaaPoista
  3. Myöhästyneet synttärit täältäkin! Itse suuntaan OX:iin ensi viikolla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yllärimenu näköjään vaihtelee täysin, teillä näytti olleen ihan eri ruoat.

      Poista
  4. Vitsi, miten herkullisia kuvia olit taas napsinut! Olen tykästynyt kamerasi jälkeen ihan läpi blogin. :]

    Itsekin kirjoittelin juuri Oxista ja hehkutin eurooppalaista rentoa meininkiä, joka näkyi myös loppulaskussa. Ihanaa saada Helsinkiinkin bistromaisempia, hyvää ruokaa kohtuuhinnalla, tarjoavia paikkoja!

    VastaaPoista
  5. Oi kun näytti hyvältä teidän illallinen. Meilläkin on syntymäpäiväjuhlat tulossa, joten ajattelimme lähteä myös juhlistamaan. Esplanadilta jos löytyisi jokin mukava tunnelmallinen ravintola, niin se olisi oikein sopiva. http://www.rioni.fi/helsinki

    VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.