Deliciosly Ella keittokirja | Deliciosly Ella cookbook


 

 

Sain WSOYlta arvioitavaksi englantilaisen ruokabloggaajan Ella Woodwardin Deliciously Ella, joka on juuri ilmestynyt suomeksi. Luin pari kuukautta sitten Ellasta jutun englantilaisesta Red-lehdestä ja sitä kautta löysin hänen sivustonsakin.

Kirjan ohjeet ovat gluteenittomia ja sokerittomia. Minä en varsinaisesti välttele kumpaakaan, mutta toisaalta teen paljon ruokia, joissa ei gluteenia ole. Sokerinkin usein korvaan hunajalla ihan senkin takia, että keittiössä on iso pönttö mehiläistarhurikaverilta saatua hunajaa. Usein saatan jättää makeutuksen poiskin. Smoothieen, puuroon yms. en lisää hunajaakaan, marjojen ja hedelmien antama makeus riittää niihin hyvin.

Kirjassa on paljon tietoa eri raaka-aineista ja taustaa kirjoittajan siirtymisestä terveyssyistä gluteenittomalle ja sokerittomalle ruokavaliolle.
 
Kirjan kuvat ovat houkuttelevia, ne ovatkin minulle yksi iso kriteeri ruokakirjoissa. Välillä olen hankkinut keittokirjoja ihan kuvien takia inspiraatioksi, toisinaan taas hyviä reseptejä sisältävät kirjat jäävät hankkimatta kun kuvat eivät innosta.
 
Reseptit ovat pääosin nopeasti valmistuvia. Joukossa on ihan perusohjeita kuten uunissa paahdetut perunat tai kasvikset, mutta varsinkin uudenlaiset salaatit ja lisäkkeet ovat kiinnostavia. Etsinhän aina uusia reseptejä ja vaihtelua. Kirjan lopussa on myös valmiita menuehdotuksia kirjan resepteistä.

Testasin kesäkurpitsapastan avokadopeston kera.  Minulle pasta tarkoittaa aina oikeaa vehnästä valmistettua pastaa, mutta "kesäkurpitsapasta" on herkullinen, kevyt vaihtoehto. Kastiksekin on maukas. Tämä annos kaipaa suolaa, joka saa avokadon maun esille, suolaa en siis jättäisi annoksesta pois.
 
Tässä ja muutamassa muussakin reseptissä on kantopiennarsieniä, en ole koskaan kuullutkaan sellaisista eikä nettikään antanut kuin muutaman osuman suomeksi kantopiennarsienille, nimi ei siis taida olla kovinkaan yleisessä käytössä. Kirjan kuvassa ne näyttävät ruskeilta herkkusieniltä. Etsin alkuperäisen reseptin englanniksi netistä ja herkkusientähän chesnut mushroom tarkoittaa. Miksi lie suomennettu noin? Kun en herkkusieniäkään löytänyt ruskeina, käytin tavallisia valkoisia herkkusieniä.

Kesäkurpitsapasta avokadon kera (neljälle)

Pasta
 
4 kesäkurpitsaa
noin 20 kantopiennarsientä herkkusientä 
oliiviöljyä
 
Avokadopesto
 
120 g parapähkinöitä
4 avokadoa
4 rkl oliiviöljyä
iso kourallinen tuoreita mintunlehtiä
4 limetin mehu
suolaaja pippuria
 
 
Pasta
 
Tee kesäkurpitsoista pastaa vihannessorvilla (käytin juliennerautaa).
 
Leikkaa sienet ohuiksi viipaleiksi, valuta päälle oliiviöljyä ja paista sieniviipaleita paistinpannulla miedolla lämmöllä noin 5 min, kunnes ne ovat pehmeitä.
 
 
Avokadopesto
 
Sienten paistuessa kumoa parapähkinät monitoimikoneeseen ja käytä konetta minuutti pari, kunnes ne ovat täysin murskaantuneet. Lisää joukkoon avokadojen malto, oliiviöljy, mintunlehdet ja limettimehu sekä ripaus suolaa ja pippuria ja käytä konetta uudelleen.
 
Voit joko sekoittaa pastan ja peston kulhossa ja lisätä joukkoon sienet tai kaataa pastan ja peston sienten joukkoon paistinpannulle ja lämmittää ruokaa miedolla lämmöllä pari minuuttia, kunnes pasta on hieman pehmennyt.
 
Kirja saatu arvosteluun blogin kautta.
 
 
 
Ella Woorward's book Deliciosly Ella, now translated in Finnish. I got a copy from the publisher for review. It's pretty and full of good recipies. Good photos are always important for me. I usually check the photos First and then browse more ot see if the recipies are goosd as well. If the photos don't look delicious, I will not read the recipies.


I tested this delicious recipem for courgette pasta with avocado pesto.

For the noodles: 4 courgettes
two dozen chestnut mushrooms
olive oil

For the avocado pesto:
1 mug brazil nuts (120g)
4 avocados
4 tablespoons olive oil
large handful of fresh mint leaves
juice of 4 limes
salt and pepper

For the noodles:
-Start by making the courgette noodles by simply putting the courgettes through your spiralizer. Place the noodles to one side and begin the mushrooms.
-Cut the mushrooms into thin slices, drizzle them with olive oil, and then gently heat them in a large frying pan for about 5 minutes, until they’re nice and soft.

For the avocado pesto:
-While the mushrooms cook, place the brazil nuts in a food processor and blend for a minute or two, until they’re totally crushed. Then add in the avocado flesh, olive oil, mint leaves, juiced lime and a sprinkling of salt and pepper and blend again.
-Either mix the noodles and sauce together in a bowl raw and then add the mushrooms, or add the sauce and noodles to the mushrooms in the frying pan and gently heat for a couple of minutes to warm the dish up and soften the noodles a little.

Book received for review trough blog.


8 kommenttia :

  1. Tuosta kirjasta taisi Maijukin jo mainita - ja näin sen jo eilen kauppojenkin hyllyillä. Harkinnassa on, sillä vaikka valkoisten jauhojen ja sokerin suhteen nyt lomien jälkeen alkaa kurinpalautus, saattaa mukaan tulla vielä tuo gluteenittomankin ruokavalion kokeilu. Ja terveyssyistä - sillä ihan vähällä en ruisleivästä suostu luopumaan;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelin kirjaa Maijulle Instassa ja hän onkin tykästynyt siihen. Vaikka ruokavalio olisi rajoittunut eri syistä, ei sen silti tarvitse olla tylsä. Tästä kirjasta löytyy paljon hyviä vaihtoehtoja ihan kaikkien ruokailuun.

      Poista
  2. Näin myös Maijun blogissa juttua tästä kirjasta. Vaikuttaa tosi hyvältä nuo reseptit.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjassa on paljon kivoja reseptejä, jotka maistuvat varmasti ihan normaaleille sekasyöjillekin.

      Poista
  3. Hyvältä vaikuttaa kirja.Itse teen paljon gluteenitonta,en siksi että itse sitä tarvitsen muttta on muutamia tuttuja joille se on ongelma,

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muutamalla tutulla on keliakia ja tiedän kuinka tarkkaa se silloin on. Kirjasta löytyy paljon vaihtoehtoja kun ruokavalio on ihan ehdoton.

      Poista
  4. Tyttäreni osti kirjan muutama kuukausi sitten, ja olemme siitä yhdessä kokkailleet aika paljonkin. Oikein hyvää, mutta eniten ihmetyttää joissakin resepteissä valkosipulin määrä. Jos noin paljon haluaa raakaa valkosipulia laittaa ruokaan, voi varmaankin aamubussissa matkustaa aivan yksin. Olemme vähentäneet valkosipulia sekä monessa reseptissä kypsentäneet sen, ja tulos on ollut herkullinen ja ihmisystävällinen. Reseptit vaativat myös suolaa. Suosikkimme on Warm Wild Rice Salad.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika usein muokkaan oman maun mukaan keittokirjojen reseptejä. Juuri jos vaikka valkosipulia on paljon, saatan vähentää sen määrää. Täytyykin tuo riisisalaatti testata.

      Poista

Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.