Munakoisoa Björckin tapaan * Aubergine with Romesco sauce and yoghurt tahini dressing

 


 
 
 
 
 
Sain taannoisesta julkistamistilaisuudesta mukaan Tomi Björkin kirjauutuuden Huippukokin kotiruokaa 2. Muhkeasta opuksesta löytyi useampiakin reseptejä, joita haluan kokeilla pikapuoliin. Ensimmäisenä testiin pääsivät Romesco-kastikkeella ja jugurtti-tahinitahnalla höystetyt munakoisot.
 
Noudatin ohjeita melko kirjaimellisesti. Tillin makuun en ole koskaan päässyt, sen vaihdoin korianteriin ja ripottelin lisäksi kreikkalaista Saganaki-juustoa annoksen päälle.

Sitruunan keittäminen oli uutta minulle, olen ennen pariloinut sitruunoita, mutta keittäminen toi hedelmään vielä enemmän mehukkuutta.
 
Todella maukas annos, jota meillä syödään varmasti uudestaankin.
 
 
 
Romesco
 
2 paprikaa
2 dl paahdettuja manteteita
1 dl säilyketomaatteja
2 valkosipulinkynttä 1/4 punttia persiljaa
2 rkl sherryviinietikkaa
½-1 dl oliiviöljyä
 
Valmista ensin romesco. Leikkaa paprikat puoliksi ja paahda niitä 220 asteisessa uunissa kuori ylöspäin pinnaltaan mustiksi. Kuori ohut kuori pois, poista myös siemenet.
 
Paahda manteleita hetki kuivalla pannulla niin, että ne saavat paahteisen maun. Kaada paprikat, mantelit, säilyketomaatit, kuoritut valkosipulinkynnet, persilja, viinietikka sekä öljy monitoimikoneeseen ja soseuta hienoksi massaksi.
 
Munakoisot
 
4 munakoisoa
suolaa
oliiviöljyä
 
 
Jugurttikastike
 
½ punttia tilliä (tai korianteria)
1 dl tahini
1 dl valutettua jugurttia
1 tl seesamiöljyä
4 rkl paahdettuja seesaminsiemeniä
2 sitruunaa
 
Halkaise munakoisot pituussuunnassa. Tee lihapuolelle kevyet viillot, suolaa ja jätä munakoisot itkettymään..
 
Pyyhi munakoisot talouspaperilla kuivaksi. Valele lihapinnoille oliiviöljyä ja grillaa kauttaaltaan. Jos haluat kypsemmiksi, voit kypsentää kevyen grillauksen jälkeen uunissa 180 asteessa 35 minuuttia. (Paistoin parilapannulla  ristikot munakoisoon ja sen jälkeen kypsensin ne uunissa).
 
Keitä sitruunoita vedessä 10 minuuttia, halkaise ja grillaa.
 
Nypi tillinlehdet (tai korianteri) pieneksi ja sekoita tahinin jugurtin ja seesamiöljyn kanssa. Tarjoile munakoison, romescon ja grillatun sitruunan kanssa. Koristele seesaminsiemenillä.
 
 
 
Kirja saatu testiin blogin kautta.
 
 
The below recipe is adapted from a new Finnish cookbook Mestarikokin kotiruokaa 2 (sorry, not available in English). I got my copy from the launch party.
 
I followed the recipes almost literally but exchanged dill to cilantro and topped aubergines with crumbled Greek Saganaki cheese.
 
 
 
Aubergines with Romesco sauce and yoghurt tahini dressing
 
 
Romesco
 
2 bell peppers
2 cups roasted almomonds
1 dl canned tomatoes
2 cloves of garlic
1/4 bunch of parsley
2 tablespoons jerez vinegar
½-1 dl olive oil
 
 
First prepare the romesco. Cut the peppers in half and toast them in 220 degree oven cut side up on the surface black. Peel off the thin blackened skin, remove seeds.
 

Toast the almonds in a dry pan a moment, so that they get roasted flavor. Pour the peppers, almonds, canned tomatoes, peeled garlic, parsley, vinegar and oil in a food processor and puree until you get a fine mass.
 
 
Eggplants



4 eggplants

salt

olive oil





Yogurt dressing



½ bunch of dill (or coriander)

1dl tahini

1 dl drained yogurt

1 teaspoon sesame oil

4 tbsp toasted sesame seeds

2 lemons


Cut the aubergines lengthwise. Make light cuts on the cut side, salt and leave the aubergines for 15 min.



Wipe the eggplant dry with paper towels. Baste the aubergines with olive oil and grill surfaces throughout. If you like aubergines cooked trough, you can bake them in the oven at 180 degrees for 35 minutes. (I grilled a brown griddle on the surface and baked aubergines then in the oven).



Boil lemons in water for 10 minutes, slice and grill.



Mix the dill leaves (or cilantro) in yogurt and tahini sesame oil. Serve eggplants with yoghurt dressing, romesco and grilled lemon. Garnish with sesame seeds.
 
 
 
 
 
Book received for review trough blog
 
 

2 kommenttia :

  1. Kuulostaa todella hyvältä, ja hauska juttu tuo sitruunoiden keittäminen!!
    Ps. oli kiva tavata eilen.

    VastaaPoista
  2. Ooh taas täällä huokailen, tätähän on pakko tehdä. Onneksi on sun blogi reseptipankkina <3

    VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.