Hurahdus tuorepuuroon * Delicious raw porridges


Luin tuore/raakapuuroista muutamia vuosia sitten, mutta ne kuulostivat mielestäni oudoilta. Vaikka rakastan kauraleipää -ja kaurakeksejä!, en ole aikuisena päässyt kaurapuuron makuun. Kylmä puuro kuulosti vielä huonommalta. Siksi olinkin varsin yllättynyt maistettuani eräällä blogiaamiaisella raakapuuroa. Sehän oli hyvää!

Kotona piti vielä saada Siippa ymmärtämään, että tässä voisi olla meille hyvä aamiainen pari kertaa viikossa. Hänkin suhtautui alkuun epäilyksellä, mutta nyt hän pyytää, että laittaisin tekee meille aamuksi raakapuuroa.

Teille, jotka vielä ette tunne näitä puuroja (vai olinko viimeinen suomalainen, joka niitä ei vielä ollut tehnyt); kaura- tai muut hiutaleet laitetaan turpoamaan yön yli viileään nesteen ja "massan" kanssa. Suhteet peruspuurossa ovat 1-1-1 eli yksi osa hiutaleita - yksi osa rakennetta =jugurttia, rahkaa tms. -yksi osa nestettä = mehua, maitoa, kookosmaitoa, vettä jne. Olen yleensä laittanut vähän enemmänkin nestettä. Lyhempikin tekeytymisaika toki riittää, mutta puuro odottaa aamulla valmiina jääkaapissa, kun sen tekee illalla.

Ylin puuro oli ensimmäinen kokeilu kotona. Kuvat ovat aika surkeita, pimeinä arkiaamuina ei ole ollut aikaa rakennella "studiota" valoineen.

1 dl kaurahiutaleita
1 dl omenamehua
1 dl turkkilaista jugurttia
 
päälle
1 dl vadelmia
mintunlehtiä


I have read about fresh porridge already few years go, but thought of cold porridge didn't appeal to me at all... Until I attended a blogger breakfast and tasted delicious fresh porridge. I had to convince Husband about the deliciouness. He had his doubts, but after tasting he was sold. Now we have fresh porridge for breakfast several times a week.

Generally the combination is 1 part mass = banana, yoghurt etc, 1 part fluids = milk, cocoa milk, almond milk, water etc. and 1 part oats or other rolled grains.

I prepare the porridge in the evening, so it's ready to eat in the morning.


1 dl oats
1 dl apple juice
1 dl Turkish yoghurt
 
topping
1 dl raspberries
fresh mint

 
1 dl kaurahiutaleita
1 banaani
1dl maitoa
 
Päälle
Kotitekoista mysliä
 
1 dl oats
1 banana
1 dl maitoa
 
topping
homemade granola
 
 
1 dl kaurahiutaleita
1 dl omenamehua
1 dl jugurttia

Päälle
tuoretta mangoa

1 dl oats
1 dl apple juice
1 dl yoghurt
 
topping
fresh mango


Paastopäivättömien Japanin-matkan (ja joulun!) jälkeen palasimme heti matkalta palattuamme 5:2-paastoon. Paastopäivä emme aamiaista syö, mutta sen jälkeisenä aamuna nautittiin taas puuroa.

1 dl kaurahiutaleita
1 dl appelsiinmehua
1 dl turkkilaista jugurttia
 
Päälle
kaki/sharonhedelmää
kurpitsansiemeniä

1 dl oats
1 dl orange juice
1 dl Turkish yoghurt
 
topping
sharon
pumpkin seeds
 


Tätä syötiin joulun alla, maussa tavoiteltiin jouluisia vivahteita

1 dl kaurahiutaleita
1 dl omenamehua
1 dl rahkaa

Päälle
3 kuivattua aprikoosia
3 kuivattua viikunaa
ripaus kanelia

1 dl oats
1 dl apple juice
1 dl quark
 
topping
3 dried apricots
3dried figs
dash of cinnamon

10 kommenttia :

 1. Hmm... kuulostaa epäilyttävältä ;) kun en itsekään ole kaurapuuron ystävä. Toisaalta kuulostaisi myös hyvältä lounaalta. Kauanko pitää olla jos aamulla tekee ja lounaaksi tähtää, ehtiikö tekeytyä tarpeeksi? Pitänee uskaltautua kokeilemaan.
  Ja kiitos kivasta blogista jonka aina luen, mutta harvemmin kommentoin.

  VastaaPoista
 2. Kiitos kannustavasta kommentista, Sari!

  Olen tähän mennessä laittanut puuron aina turpoamaan illalla, mutta varmaan ½-1 tunnissakin hiutaleet imevät nestettä mukavasti.

  VastaaPoista
 3. Mä veikkaisin, että mä olen viimenen kuulija mahdollisesti kokeilijakin :D) Tosin tuo ensimmäinen puuro näyttä aivan ihanalta, pehmeältä ja raikkaalta. Ystäväkin just iltateellä kehaisi raakapuuroa niin ehkä tästä jo uskaltautuisi kokeilemaan :)

  VastaaPoista
 4. Tänä aamuna kokeilin heti puuron tekoa. Kaurahiutaleita ei ollut (eipä tietenkään kun sitä puuroa ei kukaan syö...) joten laitoin neljän viljan hiutaleita, omenamehua ja turkkilaista jugurttia. Jääkaapissa 5 tuntia ja päälle mustia viinimarjoja. Oli oikeastaan ihan ok :) Nälkäkin tällä pysyi yllättävän hyvin, puuro ei minulla yleensä oikein pidä nälkää vaan vähän ajan päästä on kahta kauheampi. Pitääpä syödä toistekin eli kiitos vinkistä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näihin puuroihin käyvät käsittääkseni miltei mitkä tahansa hiutaleet. Nälkä on pysynyt näillä puuroilla hyvin.

   Poista
 5. Oi, mä rakastan tuorepuuroja! Miehenikin sain innostumaan tuorepuurosta viime syksynä, nyt hän jo himoitsee sitä, vaikka ensin vastusteli!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harvemmin mieheni suhtautuu kielteisesti mihinkään laittamaani, puuroa hän tuijotti aika epäilevästi. Maistettuaan hän oli jo käännynäinen...

   Poista
 6. Itse olen suuri puurojen ystävä mutta niiden pitää olla lämpimiä :) joten edelleenkin keitän puuroni kattilassa ja nautin sitten erilaisten lisukkeiden kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei nämä varmaan kaikkien herkkua ole. Itse en innostu lämpimästä kaurapuurosta, lämmin riisipuuro sen sijaan maistui etenkin joulun maissa.

   Poista

Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.