Ei vain "kovaa teetä" / Not just "hard tea"




Jokunen vuosi sitten Helsingin cocktailkulttuuri oli vielä lapsenkengissään, mutta nyt tilanne on muuttunut. Nyt alkaa löytyä cocktailbaareja ja taitavia baarimestareita, jotka osaavat tarjota makuelämyksen lisäksi visuaalisesti kokemuksia.
 
"Salakapakka" Trillby & Chadwickissä, jossa olin käynyt jo aiemmin, avattiin torstaina cocktailtrendien taustoja ja uutuuksia. Cocktailtuokiota olivat vetämässä Son of a Punchin luova johtaja Mikael Grönfors ja johtava baarimestari Jyri Pylkkänen.
 
Nucky Thompsonin (Boardwalk Empiren, kieltolain aikaan sijoittuvan HBO-sarjan päähahmon) voisi hyvin kuvitella istuvan baarin sohvalla. Esitellyt juomat tosin ovat muuta kuin sitä "kovaa teetä".
 
Cocktaileissa suositaan nyt shrubeja (yhdistelmä hedelmää, sokeria ja viinietikkaa), cordialeja, hilloja, marmeladeja... Maut ovat selkeitä.
 
Pinnalla ovat vähäalkoholiset cocktailit, joita siemaillessa ei mene ihan pyörryksiin.

Cocktail culture in Helsinki was quite limited still few years back, but now interesting coctail lounge concepts and innovative bartenders can be found in several places.
 
 
I was invited to "speakeasy" Trillby & Chadwick to hear about cocktail trends. This was my second visit in the bar in a week.
 
Now cocktail flavours are clean. Shrubs, cordials, jams and marmelads are used a lot. Also low alcohol cocktails are in demand.
 



Saimme myös itse ravistella cocktailit itsellemme. Ainekset oli tosin sekoitettu lasipurkkeihin valmiiksi. Jäät lisättiin, kansi päälle ja sitten vaan sheikkaamaan. Tässä on hyvä idea vaikka tervetuliaisdrinkkiin omiin juhliin. Meillähän vieraat ovat myös valmistaneet omat makkaransa ennen ruokailua.

We also got to shake our cocktails in jam jars. It's a good idea for a party at home, our guests have also made their own sausages.
 
 
 

Hyvien cocktailien runkona toimivat tietysti laadukkaat raaka-aineet. Gin, irlantilainen viski ja maustetut rommit ovat vahvimmin esillä.
 
Quality cocktails call for quality ingredients. Gin, Irish whisky and spicy rums are now most popular.
 


 Puhuimme myös makujen yhdistämisestä ja yllättävistäkin makupareista. Vadelma ja valkosuklaa ovat aika klassinen pari, mutta myös vadelma ja oliivi kuulemma sopivat erinomaisesti yhteen! Erikoisemmista makupareista löydät englanniksi tietoa vaikkapa
 
Viinien ja ruokien yhdistämisestä on puhuttu kautta aikojen, mutta myös cocktaileja ja ruokaa voi hyvin yhdistää,. Ruotsissa tämä on viety pitkälle jo lainsäädännön takia (alkoholia tarjoavien paikkojen tulee tarjota myös ruokaa ja moni ruotsalainen cocktailbaari suhtautuu kunnianhimoisesti myös juomien kera myytävien suupalojen kehittämiseen). Helsingistäkin löytyy ravintola, jonka liikeidea perustuu cocktailien ja ruoan yhdistämiseen.

Pojilla oli kehitteillä uusia, jännittäviä baari-ideoita. Malminrinteessä tapahtuu seuraavaksi japanilaisen divebaari-hodarimestan merkeissä. Muutama muukin idea on herroilla suunnitelmissa, mutta niistä ei vielä voinut puhua.

Tapahtuman kruunasi pikku lahja jonka sain. Esittelyn lomassa hintatietoiset yrittäjät kertoivat tuotteen kuin tuotteen hinnan, aika moni käyttöesine kuorimaveitsistä lasipurkkeihin oli Ikeasta tai Clas Ohlssonilta. Joitain baarituotteita he toivat itse maahan ja kun virallisen osuuden päätteeksi kysyin saisinko ostaa erään niistä miehelleni,  sainkin sen lahjaksi. En vain voi kertoa mikä se on, siltä varalta jos Siippa sattuisi lukemaan postauksen. Sorry Siippa, joudut odottamaan jouluun!
 
 
 Taste pairing was one of the topics. Surprising taste pairs can work well. White chocolate and raspberries go well together, but who wold have thought raspberries and olives are a match made in heaven? (Didn't taste them together, I have to make some testing at home and report here later on). More on taste pairing you can read here or here.
 
A fast raising trend is to match cocktails and h'ors oeuvres.

Our hosts are soon opening again a new bar in Helsinki; a Japanese dive bar that serves also hot dogs!
 
 

6 kommenttia :

  1. ai hitsi - sä olet tonnekin jo ehtinyt :-) meillä oli lauantaina suunnitelmissa kun satuttiin ihan keskustassa olemaan mutta eihän me sitten aikaiseksi saatukaan... ihanat tunnelmakuvat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kerrankin trendien aallonharjalla... Paikassa on kiva fiilis.

      Poista
  2. Wau, tuo japanilainen divebaari kuulostaa ihan mielettömän kiintoisalta. Kiitos mielenkiintoisesta jutusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sekin täytyy käydä piakkoin testaamassa. Muutama hodari ja joku cocktail niiden seuraksi ei kuulosta lainkaan hassummalta idealta!

      Poista
  3. Oi voi, mä olen niin jymähtänyt jollekin menneelle vuosiluvulle että Long Island Tea on ainoa tuntemani tee-aiheinen drinksu. Vaan se ei ole koskaan pettänyt :)

    Vasta taannoin heräsin tähän hillopurkkivillitykseen juomien tarjoilussa. Kaupoissa on onkin näkynyt enemmän kuin koskaan Ball-merkkisiä säilöntäpurkkeja.

    Ja tässä taas sitten yksi kohde siihen mun Helsinki-listaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tee näkyi lähinnä "teehuone"-ulkonäössä ja teekannuissa, joista kaadettiin vettä.

      Ensimmäiset hillopurkista tarjotut cocktailit join Brooklynissä viisi vuotta sitten ja olin kovin ihastunut ideaan. Nyt niitä näkee täälläkin useammassakin paikassa "lasina".

      Poista

Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.