Cider braised pulled rhubarb pork with wild summer salad

 
 


 
 
 
 
 

Happy Joe-siideri kutsui minut reseptikilpaan; helppo ruoka, joka maistuu siiderin kera tai ruoka, johon on käytetty siideriä. Tai siideriruoka, joka maistuu siiderin kera! Organic-versiossa on raikas, luonnollisen omenainen maku, joten se sopii hyvin ruoanlaittoon.

Suussasulavien, edullisten haudutettujen liharuokien ystävänä mieleeni tuli heti haudutettu possu. Käväisin reseptejä blogiin kirjoittaessani Happy Joen sivuilla ja huomasin, että sieltä löytyi jo yksi possuohje. Onneksi ihan identtisiä ohjeet eivät kuitenkaan ole, molemilla on omat makuvivahteensa ja tarjoiluehdotuksensa. Omassa reseptissäni on mukana myös kesäistä raparperia ja viileän villiä salaattia sekä luontoäidin pestoa. Äläkä pelästy pitkää tekstiä, työaikaa reseptien toteuttamiseen kuluu yllättävän vähän, ekä kuumien kattiloiden äärellä tarvitse hikoilla.

Possun, raparperihillokkeen ja peston voit myös tarvittessa valmistaa jo edellisenä päivänä.

Jos kaipaat possun jälkeen jälkkäriä, eilinen resepti löytyy täältä.


Reseptit neljälle

Omenaista raparperinyhtöpossua

n. 2 kg possun lapaa luineen
nippu varsisipuleita
1 varsi raparperia
1 pullo Happy Joe organic-siideriä
1 tl fenkolin siemeniä
1tl korianterinsiemeniä
1 tl mustapippuria
suolaa

Kuutioi lapa isohkoiksi paloiksi, poista enimmät rasvat. Hiero lihapalat kevyesti suolalla sekä pippurilla , korianterin- ja fenkolinsiemenillä.

Laita lihat korkealaitaseen uunivuokaan, laita viipaloitua raparperia sekä sipulia palojen väliin. Kaada siideri vuokaan.

Hauduta possua 150 C uunissa 3-4 h, käännä palat kerran. Possu on valmista, kun se irtoaa helposti luusta.

Riivi liha harukalla.


Possun voit tarvittaessa valmistaa jo edellisenä päivänä ja lämmittää uunissa haudutusnesteessään.
Yli jääneen possun voi syödä seuraavana päivänä vaikka leivän päällisenä. Tosin mehevä possu saattaa hyvinkin mennä yhdellä istumalla...

Haudutusliemi (josta oli kuorittu rasva) syötiin seuraavana päivänä uusien perunoiden kastikkeena.

Possun seuraksi sopii hyvin raparperihilloke.


Omenainen raparperihilloke

2 raparperin vartta
1 iso punasipuli
½ pulloa Happy Joe organic-siideriä
1-2 tl kuusenkerkkäsiirappia tai hunajaa
mustapippuria maun mukaan
Öljyä

Pilko raparperi, viipaloi sipuli ohuiksi renkaiksi. Kuullota sipulia ja raparperia öljyssä pari minuuttia, lisää siideri ja kerkkäsiirappi tai hunaja. Anna hautua miedolla lämmöllä, kunnes raparperi on pehmeää ja neste on haihtunut puoleen. Tarjoa lämpimänä tai huoneenlämpöisenä.

Possun hautuessa uunissa jää hyvää aikaa paitsi tehdä hilloke, myös käydä keräämässä niityiltä ja metsästä salaattiainekset. Maalla villiyrttejä löytää helposti, mutta myös kaupungeissa kasvaa kattava valikoima heti keskustojen ulkopuolelta. Kerää villiyrtit vähintään 50 m päästä liikennöidyistä teistä. Kukkakauppojen ruusut on käsitelty torjunta-ainein. Käytä puistojen ja puutarhojen ruusuja, esim. pinkkiä kurtturuusua

Mekin hipsimme possun tekeytyessä uunissa keräilemässä salaattiaineksia ihan kotikulmien kallioilla, rannoilla ja niityillä, vain muutaman kilometrin päässä Helsingin keskustasta. Olen aiemminkin tehnyt mm. ruusuhyytelöä ja alempana tässä postauksessa olevaa ketunleipäpestoa, mutta organic ciderin lanseeraksessa hurahdin Sami Tallbergin villiyrttisalaattin makuun ja kauniiseen ulkonäköön niin, että olen tehnyt siitä jo useamman kerran omia versioitani.


Villi kesäsalaatti

Kokoa salaatti pienistä voikukanlehdistä, ruusun terälehdistä, ketunleivästä, horsman versoista, mäkitervakon ja syreenin kukista sekä mansikoista.

Salaatin kostukkeena voit käyttää ketunleipäpestoa, josta lisää täällä.


Ketunleipäpesto

pari reilua kourallista ketunleipiä

1 dl oliiviöljyä
pieni kourallinen kurpitsansiemeniä
1/2 dl parmesaania
2 valkosipulinkynttä
suolaa
pippuria

Sekoita kaikki ainekset tehosekoittimessa. Lisää öljyä, jos haluat pestosta juoksevampaa.

Happy Joe-siiderit reseptin toteuttamiseen tarjosi Hartwall.


I was invited to a recipe competition by a Finnish cider maker. The idea was to create a recipe using cider or food that goes well with cider, or both.

I love meat dishes that have been long in oven, so pork shoulder in cider was a natural choice.

If you also crave for dessert, check out this recipe of yesterday.

Recipes are for four.


Apple and rhubarb pulled pork

2 kg pork shoulder with bone
 5-6 red spring onions
1 stem of rhubarb
1 bottle = 2,75 dl happy Joe Organic cider
1 stp fennel seeds crushed
1 tsp coriander seeds crushed
1 tsp black peppers crushed

Cut the shoulder into chunks, cut off most of the fat. Rub the meat with soem salt and pepper corienader and fennel seeds.

Place the meat in a deep oven dish, put rhubarb and scliced onion between meat chunks. Pour cider over meats.

It wasnt' hard, was it? Now the really easy part; braise in 150 C oven for 3 to 4 hours, turn the meats over once. Food is ready when tender meat parts easily form bone.

Pull the meat apart with fork.

If needed you can prepare pork the previous day and reheat in the braising juices. Left overs (if any) can be eaten on sandwich.

Husband didn't want to throw hte braising liquid away, we made sauce out of it and ate it with new potatoes.

Rhubarb jam goes well with the pork.



Rhubarb jam

½ bottle=1,4 dl organic Happy Joe cider
1-2 tsp spruce shoot syrup or honey
black pepper to taste
oil

Slice rhubarb and onion.Saute them for a few minutes. Add Spruce shoot syrup or honey. Let Saute until rhubarb is soft and liquid has evaporated into half of original. Serve warm or in room temperature.

Wild herbs are easily found at country side but also in the cities. Just remember not pick right next to roads. Pick rose petals from gardens and parks, roses sold at florists are not eatable due to toxics.



Wild summer salad

Rose petals, small dandelion leaves, lilac flowers, wood sorrel leaves, willowherb sprouts, strawberries.



Serve salad with wood sorrel pesto.

Wood sorrel pesto

2 good handfuls of wood sorrels
1 dl olive oil
1/2 dl shredded parmigiano reggiano
small handful of pumpkin seeds
2 garlic cloves
salt
pepper

Mix all in a mixer. If needed add olive oil for more running texture.

7 kommenttia :

  1. Näyttää kyllä todella herkulliselta! Ja tuo salaatti - ihan supersöpö. :) Mä ennätän kokkailla kisareseptin vasta perjantaina, tulee vähän kiire.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vähän olen mukaillut Saulin salaattia Happy Joe-iltamista, mutta en vain tätä reseptiä varten, vaan olen loikkinut lähikallioilla ja -metsissä etsimässä villiyrttejä pari kertaa viikossa. Yllättäen löysin myös villiä ruohosipuliakin ihan kotitalon takaa kaupungin mailta.

      Juhannusjuhlienkin salaattiin tulee hieman ruusun terälehtiä, niillä saa helposti näyttävyyttä.

      Poista
    2. Siis Samin reseptiä... Puhuttiin töissä juuri Sauli Kemppaisesta, Suomen Hell's Kitchenin tuomarista ja meni keittiömestareiden nimet sekaisin...

      Poista
  2. No aukesihan tämä vihdoin. Mmmm..hyvännäköistä. Mun täytyy varmaan istuttaa noita kurttulehtiruusuja takapihalle, koska ne todella maistuivat ihanalle salaatissa. Ja mukana vielä tuoksu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on ruusupensaat leikattu pihasta ja tänä vuonna ne eivät näytä kukkivan. Olenkin siis käynyt läheiseltä joutomaalta hakemassa ruusupensaasta terälehtiä.

      Poista
  3. Revitty possu on ollut jo pitkään kokeilulistallani! Onhan tässä vielä kesää onneksi jäljellä. :) Ja tuo salaatti kyllä kietyttää sen, että ruokaa syuödään myös silmillä - kaunista!

    VastaaPoista
  4. Näyttää ihanan herkulliselta! Kivoja kuvia!

    VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.